Objavljeno u kategoriji BiH na 10.07.2014 00:00:00

Tihić je 2006. vodio Marš mira! Gdje su njegovi nasljednici?

Tihić na čelu kolone 2006. godine: Dok mu je to zdravlje dopuštalo nije propuštao učešće

Učesnici ovogodišnjeg „Marša mira“ približavaju se Potočarima i očekuje se da će danas u poslijepodnevnim satima stići u Srebrenicu, potvrđeno je za bh. novinsku agenciju Partia (NAP) iz organizacionog odbora. Međutim, ovogodišnji Marš mira protekao je bez učešća visokih državnih funkcionera i vodećih bošnjačkih političara.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je bio u Londonu te nije učesnik kolone. Samo je u Nezuk posao svoje izaslanike da održe politički govor.

Ali, koliko god skup u Londonu bio važan, Izetbegović možda nije bio svjestan da propuštanjem učešća u Maršu mira prekinuo tradiciju i praksu da bošnjački član Predsjedništva BiH, ali i lider Stranke demokratske akcije (SDA) bude dio ovog dostojanstvenog čina.

Naime, odlazeći predsjednik SDA Sulejman Tihić je u više navrata prelazio cijelu rutu Marša mira. Dok je 2006. godine obavljao istu funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koju sada obnaša Izetbegović, Tihić je predvodio kolonu.

Tihić je, kao lider SDA, bio na Maršu i 2007. godine. Tada su mu se pridružili i bivši američki ambasador Daglas Meklheni i tadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Da je boljeg zdravstvenog stanja ne to propustio ni ove godine, kaže Alija Budnjo, član Glavnog odbora SDA za agenciju Patria.

- Tihić je bolje, bio sam proteklih dana kod njega. Dok god je mogao išao je na Marš mira. Zadnji put, čini mi se 2012. godine, ali ne vidim da to rade i njegovi nasljednici – kaže Budnjo.

Iz Centrale SDA su ga kaže samo zvali da provjere kada bi mogli donijeti kandidatske list na potpis.

- Mislim da im je rekao da sutra donesu – dodaje Budnjo.  

Inače, hiljade učesnika marša kojim se odaje počast žrtvama genocida i održava sjećanje na put spasa koji su Srebreničani morali proći u pokušaju da spasu svoje život je nadomak cilja.

- Ostalo nam je još oko 20 kilometara – rekao nam je Mirsad Bajrović, član organizacionog odbora, prenosi NAP.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android