Objavljeno u kategoriji BiH na 10.07.2014 00:00:00

Svijet posmatra ubijanja u Gazi kao što je posmatrao i genocid u Srebrenici!

Tijela svih osam članova porodice Kawara koja je jučer ubijena u raketnom napadu na Gazu

Dok se vrše posljednje pripreme za ukop 175 identificiranih žrtava srebreničkog genocida, s velikom boli gledamo zastrašujuće prizore ubistva više desetina i ranjavanje više stotina civila na području Gaze, navodi se u saopćenju kabineta reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Poglavar Islamske zajednice reagirao je na događaje u Palestini i oštro osudio ubijanje ljudi, nasilje i razaranja. 

- S velikom boli gledamo zastrašujuće prizore ubistva više desetina i ranjavanje više stotina civila  na području Gaze, što se odvija uz razaranje velikog broja stambenih i drugih infrastrukturnih objekata od strane izraelske armije. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje ubijanje ljudi, nasilje i razaranje u Gazi i traži da država Izrael obustavi vojne operacije protiv civilnog stanovništva i njihove imovine - navedeno je u saopćenju.

Iznenađujuća je, kako ističe kabinet ef. Kavazovića pasivnost međunarodne zajednice, posebno velikih zapadnih i muslimanskih država, što podsjeća na pasivnost međunarodne zajednice prema stradanju Bosne i Hercegovine i dopuštanju da se počini genocid 1995. godine.

- Pored sjećanja na preko osam hiljada nevinih žrtava genocida u Srebrenici, žalosti nas činjenica da čovječanstvo ni danas nije naučilo lekcije iz prošlosti koje govore o okrutnosti počinilaca i ravnodušnosti posmatrača genocida i holokausta i koje podsjećaju da su iznevjerena obećanja kreatora današnjeg svjetskog poretka da se više nikada i nigdje neće dopustiti ubijanje nevinih ljudi - istaknuto je.   

Međunarodna javnost i politički faktori moraju u središte svoje pažnje i angažmana staviti i zaštitu čovjeka i ljudsko dostojanstvo, poručuje.

- Čemu služe međunarodne organizacije i asocijacije, čemu služe Ujedinjeni narodi, čemu služe konvencije i rezolucije o zaštiti ljudskih prava, čemu demokratski standardi i vrijednosti ako sve to nije u službi zaštite čovjeka i ljudskog dostojanstva ili ako se selektivno primjenjuju? Upotreba prekomjerne sile i teroriziranje cijelog jednog naroda od strane izraelskih snaga, kao odgovor na nasilne postupke pojedinaca ili više osoba, podriva same temelje savremenog svijeta i cjelokupan međunarodni poredak - navedeno je.

Pored svega, kao muslimani, ističe ef. Kavazović, duboko smo žalosni i povrijeđeni što svjedočimo nasilju i prolijevanju krvi u mjesecu ramazanu.

- Građani Palestine i Izraela imaju pravo na život u miru i sigurnosti, a to je, pored dobre i iskrene volje, moguće uspostaviti na pravednim i obostrano prihvatljivim rješenjima - kaže se u saopćenju Kabineta Reisu-l-uleme

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android