Objavljeno u kategoriji BiH na 09.07.2014 00:00:00

Adel Šabanović: Imao osam godina, četnicima donosio vodu da peru noževe nakon klanja

Šabanović: Nakon svih patnji živim od stotinu KM i onoga što mi daju plemeniti ljudi

Nekoliko hiljada Sarajlija odali su danas počast i ispratili 175 identificiranih žrtava koje su tokom genocida u Srebrenici 1995. godine ubili vojnici vojske Republike Srpske, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Među žrtvama koje su ispraćene danas prema Memorijalnom centru u Potočarima gdje će biti ukopane 11. jula, je i 13 maloljetnih osoba, a najmlađa među njima kada je ubijena imala je tek 14 godina.

Od mnogobrojnih koji su došli ispratiti kamion sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava danas ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu bio je i 31-godišnji Adel Šabanović. On je u Srebrenici izgubio 22 člana svoje uže i šire porodice. A, prisjetio se i kako je pripadnicima Drinskog korpusa vojske RS morao donositi vodu da operu ruke i noževe nakon klanja Bošnjaka.

Iako je imao tek osam godina, pred njegovim očima pripadnici vojske RS silovali su i zaklali više njegovih prijatelja i članova familije.

- Oca su mi ubili na početku agresije, a kasnije i dedu – ispričao je Šabanović reporteru Patrije.

- Ne znam kako sam i ja ostao živ. Četnici su ubijali u mom selu Zaklopača, tri dana, a mene su tjerali da im donosim vodu kojom su prali ruke i noževe nakon klanja mojih komšija. Poslije me nana nekako ubacila u kamion koji je iz Srebrenice deportovao izbjeglice pa sam nekako spasio živu glavu – rekao je Šabanović.

On danas živi u općini Hadžići. Mjesečno prima tek stotinu KM pomoći i ono što mu daju plemeniti ljudi. Kuću u kojoj živi sam, sagradili su mu dobrotvori, piše Patria. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android