Objavljeno u kategoriji BiH na 09.07.2014 00:00:00

Uzdasi "odjekivali" Sarajevom, 175 žrtava naći će mir

Sarajevo: Kamion se zaustavio kod Predsjedništva

Kamion s posmrtnim ostacima 175 identificiranih žrtava genocida nad Bošnjacima počinjenog 1995. godine u Srebrenici stigao je u Sarajevu, nakon što je iz Visokog krenuo prema Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, piše novinska agencija Patria. Na ulice Sarajeva izašlo je više hiljada građana kako bi odali počast nastradalim nedužnim Bošnjacima u genocidu, javlja reporter NAP-a.

Među građanima najviše je porodica žrtava. I mnogi bh. političari došli su pred zgradu Predsjedništva BiH kako bi odali počast nevino nastradalima. Između ostalih tu su bili Željko Komšić, član predsjedništva BiH, potpredsjednici FBiH Mirsad kebo i Živko Budimir, te mnogobrojni parlamentarci i predtavnici svih nivoa vlasti.

S velikim bolom i tugom porodice nastradalih nisu mogle sakriti suze, a jecaji majki odzvanjali su sarajevskim ulicama. Uvijek ona ista pitanja "do kada će bol trajati".

- Trajat će dok sam živa, izjeda me svaka pomisao na ono što su učinili mojim najdražim. Sramota je kako se prema zločincima odnose Hag i sudovi. To me jede još više - kaže jedna srebrenička majka, ne mogavši od suza završiti rečenicu.

Ispraćaju u Visokom danas su prisustvovali i nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Mustafa ef. Cerić, te premijer Vlade ZDK Munib Husejnagić, kao i ministar Mirko Trifunović.

U Sarajevu građani na ulicama 

Tužna povorka se kretala maršrutom Visoko - autoput - Vogošća, nakon čega je stigla u Sarajevo, odakle će se kretati kroz Alipašinu i Titovu ulicu. Zaustavaljanje u Sarajevu osim ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bilo je i kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, i na mjestu masakra na tržnici Markale.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić  

U vrijeme prolaska kolone kroz Sarajevo, saobraćaj je bio u potpunosti blokiran. Nakon ispraćaja iz Sarajeva kamion će potom ići kroz Lepešnicu, Sokolac, Vlasenicu, Miliće, Bratunac i Srebrenicu, a dolazak u Memorijalni centar Potočari planiran je oko 17 sati. 

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopano 6.066 žrtava srebreničkog genocida.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android