Objavljeno u kategoriji BiH na 09.07.2014 00:00:00

Depolitizacija Predsjedništva je normalna praksa u naprednom društvu

Huskić: Predsjednik treba da bude korektor politke jedne zemlje

Politički analitičar Adnan Huskić kazao je za bh. novinsku agenciju Patria kako ne vidi ništa loše u depolitizaciji Predsjedništva BiH, o čemu je inicijativu prije nekoliko dana pokrenuo nezavisni kandidat za Predsjednišvo BiH dr. Mustafa Cerić.

Naprotiv, kaže Huskić, depolitizacija institucije predsjednika je u normalnim uređenim evropskim zemljama već odavno provjerena kao efikasan model. I, ne samo Predsjednišvo, depolitizaciju bi, kaže on, spustio i na lokalni, opštinski nivo.

- U tom slučaju političke partije na lokalnom nivou ne bi se trebale pojavljivati – kaže on.

Nažalost, objašnjava dalje Huskić, depolitizaciju ovih važnih institucija u Bosni i Hercegovini još uvijek ni izbliza nije moguće sprovesti u djelo. Predsjedništvo BiH nije sitem koji ide ka depolitizaciji, već je to sistem koji počiva na striktnoj podjela vlasti između tri etničke grupe.

Govoreći o primjeru efikasne depolitizacije Predsjedništva Huskić je naveo primjer susjedne Hrvatske, odnosno njezinog predsjednika Ive Josipovića. Josipović je, kaže Huskić, na poziciju predsjendika Hrvatske došao kao kandidat SDP-a, ali kada je preuzeo to mjesto, on je postao moderirajući faktor u hrvatskoj politici između svih političkih partija.

- Predsjednik upravo treba da bude korektor politke jedne zemlje – rekao je Huskić, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android