Objavljeno u kategoriji BiH na 06.07.2014 00:00:00

Dr. Ramadan: Ako vam je stalo do vašeg srca, brinite o svom znanju!

Učite iz svog iskustva, promatranja, ali i onoga što je napisano, poručuje dr. Ramadan

Znanje je svjetlo vjere koliko je i vjera svjetlo znanja, ističe dr. Tarik Ramadan u novom nastavku svojih Ramazanskih hronika, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).  On u devetom nastavku govori o značaju znanja u ljudskom životu, podsjećajući na to da je i Poslanik Muhammed a.s. u dijelu svog pokušavao pronaći svoj unutarnji mir, pitajući se i tražeći odgovore na brojna pitanja.

- Vidjeli smo da je odgovor došao, i to preko meleka Džibrila. Tu prepoznajemo duboku povezanost naše vjere i znanja. Ne možemo postići mir, u koji smo pozvani, bez traženja istine. Istina je bliska Bogu, jer je Bog istina. Uviđamo da je sve to povezano sticanjem znanja – kaže dr. Ramadan.

On ističe pouku iz prvih ajeta Kur'ana koji su objavljeni Muhammedu a.s.

- Znanje je svjetlo vjere koliko je i vjera svjetlo znanja. Kako se u Kur´anu ističe: „Čitaj u ime tvog Gospodara, koji te stvorio i poučio stvarima koje nisi znao.“ Znanje ovdje ima dva značenja: čitaj o svom Gospodaru i Njegovom stvaranju kroz stvorenja i prirodu, te kroz ono to je napisano. To nas upućue da ćemo postići duboku vjeru trudeći se da dosegnemo široko znanje, a ono znači i posmatranje, isustvo, ali i čitanje i razumijevanje – zaključuje dr. Ramadan.

Prema njegovim riječima, postoji i jasna povezanost posta i znanja koji zajednički proizvode kod čovjeka stanje unutrašnjeg mira, odnosno iskrenog i pravog odnosa prema Bogu.

- Dok postimo nastojimo se brinuti o sebi i svom srcu, postići unutarnji mi. Ali, zapamtite, nema unutarnjeg mira bez prosvjetljenja uma. Znači morate se brinuti o svom znanju i umu, ako vam je stalo do vašeg srca – kaže dr. Ramadan.

Također, od podsjeća da u tom traganju i postizanju znanja čovjek treba biti svjestan ograničenja, jer Allah dž. Š je jedini koji sve zna i svojim znanjem obuhvata. Ta poniznost u traženju i prikupljanju znanja će olakšati čovjeku i pojačati duhovno prosvjetljenje koje čovjek stiče znanjem. Još jednu Ramansku hroniku zaključuje riječima, i nikada nemojte zaboraviti reći onima koje volite da ih volite, prenosi NAP.  


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android