Objavljeno u kategoriji BiH na 05.07.2014 00:00:00

Šefovi države zarađivat će 4.000, a zamjenici ministara 2.400 KM

Sjednica zakazana za 10. juli

Nakon što su u Predstavničkom domu PSBiH poslanici izglasali smanjenje plaća zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine, ovaj prijedlog naći će se pred delegatima Doma naroda PSBiH 10. jula kada će se održati sjednica, piše novinska agencija Patria.

Sudeći po najavama delegata ne bi trebalo biti većih problema kod izglasavanja ovog zakona u prvom čitanju. I Ustavnopravna komisija je utvrdila da ovaj prijedlog zakona je u skladu sa Ustavom BiH te da nema prepreka na njegovom usvajanju.

Pitanje je samo kada će se ovo početi implementirati, jer mandat vrlo brzo ističe postojećoj garnituri.

Ipak, ukoliko se ovaj prijedlog zakona usvoji najveću plaću u državi imat će članovi Predsjedništva BiH s koeficijentom obračuna 5,0, što bi otprilike iznosilo 4.000 KM bez toplog obroka i ostalih iznosa koja im pripadaju prema važećem Zakonu o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

Odmah iz članova Predsjedništva BiH po visinama plaća nalaze se članovi Kolegija oba doma PSBiH te predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sa koeficijentom od 4,5 što je otprilike 3.600 KM.

Ministri u Vijeću ministara BiH kao i delegati i poslanici u Parlamentu BiH imat će plaće od 3.100 do 3.200 KM, a namanje će zarađivati zamajenici ministara sa koeficijentom od 3,0.

 

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android