Objavljeno u kategoriji BiH na 05.07.2014 00:00:00

Tekst himne nemaju Španija, Kosovo i San Marino

Bh. Zmajevi tokom intoniranja himne

Ako ste pomislili da je BiH jedina država koja nema tekst himne, onda niste bili upravu. Kako je pokazalo istraživanje news24.com nacionalne himne nemaju osim BiH ni Španija, San Marino i Kosovo, prenosi Patria.

Kako se navodi 2007. i 2008. godine u Španiji su izbili politički neredi zbog teksta himne koji nije bio prihvatljiv svima, tako da je danas i ona bez teksta.

Zanimljivo je da Sjedinjene Američke Države posvećuju veliku pažnju svojoj himni, pa je tako u školama 70% onih koji nisu znali, naučilo riječi himne. S druge strane, britanska himna je priznata kao najstarija himna, a prvi put izvedena je 1745. godine u Londonu.

Zanimljivo je da sličnu melodiju himne imaju Lihtenštajn i Engleska, što ponekad izaziva zbunjenost pogotovo na fudbalskim utakmicama.

Kako piše news24.com neke zemlje možda bi željele razmotriti tekstove. Tako se u himnoj Konga pita: "I ako moramo umrijeti, zar je to bitno?", dok je prvi stih ukrajinske himne Ukrajinske himne „Ukrajina još uvijek nije umrla.“

Japanska nacionalna himna je najkraća na svijetu i ima samo četiri stiha, a Grčka čak 158 stihova, pa ne čudi što je ne pjevaju i ne znaju svi, prenosi Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android