Objavljeno u kategoriji BiH na 05.07.2014 00:00:00

Sportski klubovi radije biraju Hercegovinu, Hrvatsku ili Tursku umjesto Sarajeva

FK Sarajevo potpisalo ugovor o saradnji sa hotelom u Čitluku

Sportski klubovi kako je pokazalo istraživanje agencije Patria zanemarili su svoj neposredni komšiluk, te za sezonske pripreme radije biraju Međugorje, Rovinj, Opatiju, Čitluk i Antaliju.

Primjera radi FK Željezničar u oktobru 2012. godine obavio je minipripreme na olimpijskoj planini Bjelašnici, a prošle godine jedan dio priprema odrađen je u Međugorju i Srbiji. Ove godine u Rovinju i Međugorju.

Fudbaleri FK Sarajevo prošle godine pripreme su obavili u Hercegovini i Opatiji. Krajem januara ove godine pripreme su obavili u Čitluku, a zatim u Antaliji. U drugoj polovini juna Bordo bijeli pripremali su se na Jahorini, a zatim se zaputili u Sloveniju gdje su imali utakmicu. A FK Sarajevo je za ovu godinu potpisao ugovor o saradnji sa jednim hotelom u Čitluku.

FK Olimpic izabrao je Bjelašnicu za desetodnevne pripreme, a zatim su se uputili u Antaliju. Godinama prije i oni su birali Hercegovinu.

Ovo istraživanje pokazuje dvije važne činjenice. Prva je da novac odlazi iz BiH, a druga je da kapaciteti u i oko Sarajeva ne ispunjavaju kriterije fudbalskih klubova. Možda je ovo jasna poruka i kompaniji ZOI '84 koja upravlja hotelskim kapacitetima na Bjelašnici i Igmanu. Iako su dvije zimske sezone propale, sigurno je da su nadležni trebali puno više uraditi na ponudi sportskim kolektivima, pa stoga i ne treba čuditi odluka da pripreme obavljaju u drugim dijelovima države ili preko granice, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android