Objavljeno u kategoriji Biznis na 28.02.2014 00:00:00

Hadžimehanović: Novi zakon o porezu na dobit olakšat će poslodavcima

Primjena novog zakona o porezu na dobit počet će od 1. januara naredne godine

Prednacrt novog zakona o porezu na dobit, o kojem se raspravljalo na jučerašnjoj sjednici Federalne vlade, donosi mnoge olakšice za poslodavce, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra u Sektoru za poreznu politiku i javne prihode u Ministartvu finansija FBiH. 

Porezna stopa, rekao je Hadžimehanović, i dalje ostaje 10 posto, ali se novine odnose na određene beneficije koje će poslodavci imati prilikom otvaranja novih radnih mjesta. Način kontrole poreskih obveznika bit će pojednostavljen, jasnije je definisana priprema poreznog bilansa, ali i mnoge druge novine.

- Ne očekujemo povećanje prihoda od naplate poreza. Oni će i dalje iznositi između 160 do 170 miliona maraka na godišnjem nivou, ali će naplata i kontrola poreza biti pojednostavljena – rekao je Hadžimehanović za NAP.

Novi Prednacrt zakona o porezu na dobit stručnjaci iz ministarstva finansija radili su u saradnji sa predstavnicima MMF-a, a primjena ovog zakona trebala bi početi od 1. januara naredne godine.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android