Članak

Spomenik svjetske baštine: Počinje obnova džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču

Džamija Sinan-bega Boljanića u Čajniču sagrađena je 1570. godine. Zajedno sa haremom ova je džamija zbog historijskih i umjetničkih vrijednosti svrstana u prvu kategoriju spomenika svjetske baštine

Kamen temeljac za obnovu džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču bit će postavljen u nedjelju. Svečanosti će prisustvovati i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, piše Patria.

Džamija Sinan-bega Boljanića u Čajniču sagrađena je 1570. godine. Zajedno sa haremom ova je džamija zbog historijskih i umjetničkih vrijednosti svrstana u prvu kategoriju spomenika svjetske baštine. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2004. godine istu je proglasila nacionalnim spomenikom.

Uz džamiju su se u njenom haremu nalezila i dva turbeta i jedan šadrvan. 

Vojska Republike Srpske je 8. juna 1992. godine srušila kompletnu džamiju i sve objekte koji su se nalazili uz nju. Materijal od džamije odvezli su na drugu lokaciju.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na prijedlog Muftijstva goraždanskog formirao Odbor za obnovu Sinan-begove džamije još 2005. godine. Do danas je urađena projektna dokumentacija, očišćen teren, pronađeni temelji džamije koji su bili prekriveni velikim slojem zemlje i smeća i dobivene sve potrebne saglasnosti za obnovu džamije.

Sredstva za obnovu džamije Sinan-bega Boljanića obezbijedila je Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske, a na osnovu potpisanog protokola između dvije direkcije u maju prošle godine, piše Patria.

#BiH