Članak

Saradnja škola iz Sarajeva i Slovenije: Razvoj saradnje u oblasti osnovnog obrazovanja

Tom prilikom je Muamer Tinjak, direktor Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Sarajeva, potpisao Memorandum o saradnji sa Darjom Farič-Klemenčič, direktoricom Osnovne škole “Šalovci”. Cilj potpisivanja Mem

U slovenskim Šalovcima od 11. do 13. jula održan je 2. Transnational meeting kojem je prisustvovalo devet partnera iz sedam zemalja učesnica u projektu Parents Corner Erasmus + KA2.

Tom prilikom je Muamer Tinjak, direktor Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Sarajeva, potpisao Memorandum o saradnji sa Darjom Farič-Klemenčič, direktoricom Osnovne škole “Šalovci”. Cilj potpisivanja Memoranduma je razvijanje prijateljskih odnosa između dviju škola, njihovih uposlenika i učenika, a posebno u području obrazovanja i kulture.

Potpisnici će, uvjereni u važnost takve saradnje, podsticati cjeloživotno učenje i upoznavanje različitosti, poštujući bogatu kulturnu i jezičku sličnost, te raznolikosti i sličnosti obrazovnih sistema.

Osnovna svrha Memoranduma je uspostavljanje i razvoj saradnje u oblasti osnovnog obrazovanja i izradi zajedničkih međunarodnih projekata, a predmet saradnje obuhvatit će produbljivanje veza između škola dviju država, kao i poznavanje historije i kulture obiju zemalja, nudeći učenicima sticanje novih prijateljstava, znanja i iskustava, razmjenu određenih podataka koji mogu poslužiti u svrhu istraživanja i realizacije same svrhe Memoranduma.

Saradnja će se zasnivati u duhu partnerske i prijateljske saradnje, a u skladu sa standardima, normativima, te pozitivnim zakonskim propisima država potpisnika.

#BiH