Objavljeno u kategoriji BiH na 17.06.2014 00:00:00

U Sarajevu lakše otvoriti ambulantu za liječenje ljudi nego ambulantu za životinje

Dr. Fejzić: Pravilnik koji reguliše ovu oblast u FBiH mora biti usklađen sa standardima EU

Na Kantonu Sarajevo trenutno je oko stotinu mladih doktora veterine koji čekaju svoje prvo zaposlenje, a u cijeloj Federaciji bez posla ih je nekoliko stotina, javlja bh. novinska agencija Patria.

Za tako poražavajuće stanje u veterinarskoj struci u FBiH upućeni krive Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno ministra Jerku Ivankovića Lijanovića, koji još uvijek nije promijenio kontroverzni pravilnik zbog kojeg je u FBiH skoro nemoguće otvoriti privatnu veterinarsku stanicu, što broj veterinara bez zaposlenja svake godine povećava.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu ne želi upirati prstom ni u koga, ali je, kaže, evidentno da se nešto sa ovim pravilnikom mora promijeniti, kako veterinarska struka ne bi doživjela potpuni krah.

- U Sarajevu je sada lakše otvoriti ambulantu za liječenje ljudi, nego ambulantu za liječenje životinja – kaže Fejzić.

- U Beogradu imate 150 veterinarskih ambulanti, u Zagrebu 50, u Ljubljani između 30 i 40, a u Sarajevu imate jedva pet. To je zbog toga što u Sarajevu, da bi otvorio veterinarsku ambulantu, mladom veterinaru treba između 50.000 i 100.000 KM. Taj novac, jasno je, niti jedan mladi čovjek nema – upozorava dr. Fejzić. Kaže da relaksacijom legistlative koja reguliše ovu oblast, odnosno njezino usklađivanje sa standardima EU, za godinu niti jedan veterinar u Sarajevu ne bi bio bez posla.

- Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mora nešto poduzeti po ovom pitanju – upozorava profesor Fejzić, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android