Objavljeno u kategoriji BiH na 17.06.2014 00:00:00

EIB krajem jula odobrava novi kredit za autoput težak 100 miliona eura!

Izgradnja koridora 5C: Nastavljaju se radovi na jugu države

Evropska investiciona banaka (EIB) će krajem narednog mjeseca odlučiti o odobravanju novog povoljnog kredita za nastavak izgradnje autoputa na koridoru 5C, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Naime, EIB će 22. jula objaviti konačan stav o mogućnosti finansiranja dionice na autoputu na koridoru 5C, i to dijelu od Počitelja do Bijače, u procijenjenoj vrijednosti od 100 miliona eura.

U okviru ove dionice je i veliki most kod Počitelja, dug kilometar, a visine 91 metar, saznaje NAP.

Moćna evropska finansijska institucija, već je pokazala načelni interes da finansira izgradnju dijela nove dionice duge 21 kilometar, sada se očekuje konačna odluka. Riječ je jako povoljnim kreditnim sredstvima sa grejs periodom i niskom kamatom.  

Direktor Autocesta FBiH Ensad Karić, potvrdio je za NAP ovu informaciju navodeći da očekuje pozitivan ishod.

- EIB bi finansirao dio od Počitelja do Međugorja, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) već finansira dio od 10 kilometara, na kojem je već pet kilometara, do same granice, izgrađeno, a drugih pet u procesu izgradnje – kazao nam je Karić.  

Prema njegovim riječima, riječ je o veoma važnoj dionici koja je ulaz u BiH sa juga.

- Na toj dionici od Počitelja je i most dužine kilometar i to je najveći most, ubjedljivo na cijelom koridoru i on je najskuplji objekt na toj dionici – kaže Karić za Patriu.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android