Objavljeno u kategoriji BiH na 16.06.2014 00:00:00

Nigerijski nogometni savez potresali politički skandali kada je probleme imao i NSBiH

BiH i Nigerija susret imaju 21. juna ove godine

Nogometna selekcija Nigerije, protiv koje Bosna i Hercegovina igra svoju sljedeću utakmicu u okviru Svjetskog nogometnog prvenstva 21. juna, imala je sličnih problema kao i selekcija BiH, kada je riječ o uplitanju politike u nogometni savez, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Tako, dok su Munib Ušanović, bivši generalni sekretar Nogometnog saveza BiH i Miodrag Kureš, bivši sekretar Saveza za finansije, osuđeni zbog utaje poreza i zloupotrebe položaja, kroz slične probleme prolazio je i Nogometni savez Nigerije. 

Naime, FIFA im je 2010. godine zabranila sudjelovanje u međunarodnim utakmicama zbog uplitanja politike u nogomet. No, kazna je ukinuta  iste godine, nakon što je nepriznati Nacionalni savez nigerijskih nogometaša izgubio sudski spor protiv Nigerijskog nogometnog saveza.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan 2010. godine je suspendirao reprezentaciju Nigerije, dok je nedugo nakon toga odluku odbacila nigerijska vlada, što je također izazvalo velike polemike i razdor među nigerijskim političarima.

No, ono što Bosnu i Hercegovinu definitivno razlikuje od naših sljedećih protivnika jeste broj nastupa na Svjetskim prvenstvima. Dok se ime Bosne i Hercegovne na jednom Svjetskom prvenstvu prvi put spomenulo sinoć na brazilskoj Marakani, Super orlovima je ovo peta svjetska smotra nogometaša, piše Patria


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android