Objavljeno u kategoriji BiH na 16.06.2014 00:00:00

Trenutak Mesijeve magije napravio razliku, Zmajevi osvjetlali obraz!

Mesi i Misimović: Zmajevi pokazali da se mogu nositi i sa najvećim favoritima na SP

Bosna i Hercegovina je poražena od Argentine na svojoj prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Brazilu rezultatom 2:1, ali su Zmajevi odličnom igrom pokazali da su zasluženo u vrhu svjetskog fudbala, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Trenutak nesreće za Seada Kolašinca i samo tren magije najboljeg igrača današnjice Lea Mesija bili su jedva dovoljno Argentincima da odnesu tri boda. Zmajevi su pokazali veliku psihološku snagu oporavivši se od šokantnog autogola već u trećoj minuti susreta. Taj gol u potpunosti je preusmjerio tok meča i sa Argentinaca skinuo ogroman teret.

Ali, naši igrači su pružili snažan otpor favoriziranoj južnoameričkoj selekciji, a gol Vedada Ibiševića pred kraj meča ostat će zlatnim slovima upisan kao prvi gol BiH na nekom velikom svjetskom natjecanju.

Kakvu je partiju pružila bh. selekcija najbolje govori činjenica da su Argentinci u posljednjih nekoliko minuta panično branili svoj gol, no naši igrači nisu više imali snage, ni koncentracije, da izjednače.  

- Nemamo razloga biti nezadovoljni. Ovo nije bila ključna utakmica za nas. Idemo u susrete sa Nigerijom i Iranom ohrabreni ovim golom koji smo postigli. Vidjeli ste da smo igrali i većim dijelom meča bili ravnopravni sa selekcijom koja ima takvog igrača koji kada i gdje god primi loptu, strahujete da će vam dati gol, izjavio je nakon utakmice selektor Zmajeva Safet Sušić.

No, Mesija nije bilo cijelu utakmicu. Vezni red BiH u kojem su igrali Bešić, Misimović i Pjanić dobro je pokrivao  teren i osujećivao napade Argentine. Nekoliko bravuroznih dodavanja i akcija, izmamilo je aplauze na prepunoj brazilskoj Marakani. Ali je onda Mesi dao svoj karakterističan gol, nakon što je predriblao naše igrače i pogodio donji desni ugao sjajnog Begovića.

Imali su Argentinci još šansi, ali su ih imali i Zmajevi. Posebno Lulić i Hajrović čiji šutevi nisu bili dovoljno precizni i snažni. Argentinski selektor je postavio taktiku sa pet odbrambenih igrača, od kojih su  dva su uvijek pazila na Edina Džeku te naš napadač nije imao šansi.

 Sabelja, selektor Argentine je postavio svoju selekciju tako da se brani sa sedam igrača čije posao samo dodati loptu Mesiju, Agueru ili Di Mariji. Nakon što primite gol u trećoj minuti, protiv takve postavke je izuzetno teško igrati. Ibišević je nakon meča rekao da mu je žao što nismo izvukli remi i bod, ali je zadovoljan igrom koju su prikazali. Pogodio je u 85. minuti i to Romeru kroz noge.  

- Treba sada biti oprezan u narednim utakmicama, i Argentinci su na papiru bili jači od nas pa su nas jedva dobili – naveo je Ibišević, javlja NAP.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android