Objavljeno u kategoriji BiH na 14.06.2014 00:00:00

EU više od četiri mjeseca sprema odgovor na pitanje o demonstracijama u BiH!

Vijeće EU: Zastupnik iz Italije postavio teško pitanje

Više od četiri mjeseca Evropska unija sprema odgovor na pitanje o demonstacijama koje su održane u BiH početkom februara, i još uvijek nema usaglašen tekst, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, nekoliko dana poslije stravičnih nereda u bh. gradovima kada su zapaljene zgrade Predsjedništva BiH i nekoliko kantonalnih vlada, zastupnik u Parlament EU iz Italije Davide Casa uputio je pismo čelnicima EU o tome šta se događa.

On je naveo da EU već duže vrijeme ima važnu ulogu u BiH i značajne resurse, te pita da li je potrebno angažirati dodatne resurse. Međutim, usaglašen odgovor na to pitanje iz EU još uvijek nije dobio. Kako pokazuju dokumenti, Vijeće Evropske unije i države članice još razmatraju nacrt odogovora. Uloženo je nekoliko amandmana, obavljeno više rasprava, ali Casa je još bez odgovora na svoje pitanje.

Istina, evropski komesar za proširenje EU Štefan File je u roku od mjesec dana poslao nacrt odgovora u kojem ističe nekoliko inicijativa koje je EU pokrenula da poboljša ekonomsko-socijalni položaj BiH, ali to nije konačan odgovor EU istitucija Evropskom paralamentu, javlja Patria. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android