Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 19.04.2016 10:07:49

Izložba ''Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas'' u Sarajevu

Plakat izložbe

Sutra 20. aprila u Sarajevu će biti otvorena putujuća izložba ''Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas'' koja na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu, prenosi novinska agencija Patria.

Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena do 7.maja, radnim danima u periodu od 12 do 16 sati u Galeriji Novi Hram u Sarajevu. Izložba će, nakon Sarajeva, biti prikazana Banja Luci, te i u drugim gradovima u Bosne i Hercegovine.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije, sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protiv-židovski zakoni. Početkom okupacije Hilterovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni. Cijela porodica biva deportovana u logore. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri Anne.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori. Vršnjački edukatori su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provode kroz izložbu, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Sarajevu, vršnjački edukatori bit će učenici iz Gimnazije Dobrinja.

Izložba ''Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas'' je prije Sarajeva, bila prikazana u Mostaru.

Organizatori izložbe su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija". Izradu izložbe Anne Frank ''Historija, Istorija, Povijest za danas'' finansirala je Evropska unija, a prikazivanje izložbe u Sarajevu omogućeno je sredstvima Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android