Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 12.06.2014 00:00:00

Premijera predstave „Svetica tame“ o životu Majke Tereze 19. juna

Majka Tereza posvetila život humanitarnom radu

Premijera predstave „Svetica tame“, autora Makedonca Venka Andonovskog u režiji Gradimira Gojera, pred sarajevskom publikom u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će izvedena 19. juna 2014.  u 20:00 sati.

Ovo je prvo izvođenje u svijetu životopisa  najveće humanitarke svijeta Majke Tereze. Osim režijske postavke Gradimir Gojer je uradio adaptaciju teksta,  kreirao scenografiju, kao i muzičku dramatugiju predstave.

- Radeći sa ansamblom u kojem igraju glumci iz Sarajeva, Mostara i Prištine pokušao sam i pokušavam podići prvi u svijetu scenski spomenik Majci Terezi. Ubijeđen sam da za predstavu postoji interesovanje u regionalnim razmjerama. Sretan sam što smo prvi koji pokušavamo, na ovaj način, Majci Terezi odužiti dio duga za sve ono što je ona učinila svijetu – kazao je Gojer.

Inače, originalnu muziku za predstavu napisao je Đelo Jusić, a reditelj u predstavi koristi i izbor muzike iz Mozartovih djela.

U ovoj predstavi internacionalnog karaktera uloge ostvaruju glumci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i  Kosova. Glavnu i naslovnu ulogu igra Kostadinka Velkovska.

Producent predstave je HKD „Napredak“, a predstavu su pomogli Ambasada Republike Makedonije u BiH, Ambasada Republike Albanije u BiH te kardinal Vinko Puljić i monsinjor Franjo Komarica biskup banjalučki, kao i Narodno pozorište Sarajevo.

U predstavi igraju: Kostadinka Velkovska, Muharem Osmić, Alija Aljović, Ilir Tafa, Irena Mulamuhić, Aida Bukva, Staša Dukić, Gradimir Gojer i Ahmed Duvnjak.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android