Objavljeno u kategoriji Biznis na 12.06.2014 00:00:00

BiH u Mađarsku izvezla robe u vrijednosti od 22 miliona eura, uvezli tri puta više

Satanci bh. i mađarskih privrednika nastavljaju se danas u Banjaluci

Privredna komora Mađarske u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Privrednom komorom Republike Srpske, organizirala je Poslovni forum Mađarska - Bosna i Hercegovina, prenosi novinska agencija Patria.

Na Forumu, koji je održanom jučer, 11. juna u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, učestvovali su, pored organizatora, predstavnici 16 mađarskih i 25 bosanskohercegovačkih kompanija

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je da BiH ne može biti zadovoljna trgovinskom razmjenom sa Mađarskom, niti pokrivenošću uvoza izvozom, jer smo u prvom kvartalu 2014. godine izvezli nešto više od 22 miliona eura, a uvezli više od 80 miliona eura roba.

- BiH ima potencijale, resurse i znanje i može povećati obim proizvodnje i izvoz. Nadam se da će ovaj forum rezultirati unapređenjem poslovne saradnje ove dvije zemlje – rekao je Egrlić.

Predsjednik Komiteta za zapadni Balkan/Privredna komora Mađarske Attila Galambos je kazao da postoji dugogodišnja saradnja komora Mađarske i BiH, te da su predstavnici mađarskih firmi došli da obnove postojeću ili uspostave novu saradnju sa firmama iz BiH.

Članovi mađarske privredne komore ponudili su i pomoć u otklanjanju šteta koje su nastale u poplavama u BiH. Predsjednik Galambos je kazao da preduzeća iz Mađarske nude svoje kapacitete i saradnju bh. firmama, te da su spremna da dođu bilo kada u BiH i pomognu u procjenama šteta, a potom i da pomognu u otklanjanju tih šteta.

Ambasador Mađarske u BiH Jozef Pandur kazao je da su odnosi između Mađarske i BiH dobri, ali da sastanci poput održanog doprinose njihovom poboljšanju, posebno kada je riječ o privrednoj saradnji.

Nakon plenarnog dijela Poslovnog foruma održani su B2B sastanci mađarskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

Poslovni forum i susreti bh. i mašarskih privrednika bit će nastavljeni i danas u Banjaluci, prenosi Patria. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android