Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 11.06.2014 00:00:00

Komemoracija Vladimiru Jokanoviću u ponedjeljak u 10:30

Jokanović u jednoj od predstava

Komemorativni skup u povodu smrti glumca Vladimira Jokanovića bit će održan u sali Narodnog pozorišta Sarajevo, u ponedjeljak u 10:30 sati. Istog dana na sarajevskom groblju Bare bit će obavljen ukop u 12:45 sati. 

Podsjećamo, Jokanović je preminuo danas u Sarajevu. Rođen je u Doboju 1929. godine. Ostvario je uloge u svim bosanskohercegovačkim pozorištima, a u Narodnom pozorištu Sarajevo bio je u angažmanu od 1957. godine. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva,  mnogobrojnih teatarskih nagrada i više puta proglašavan najboljim glumcem pozorišnih festivala. Završio je Filozoski fakultet u Sarajevu.

Jokanovićev životni i profesionalni put ispunjen je nizom značajnih uloga,  na scenama bh. pozorišta, filmu, u televizijskim i radijskim dramskim programima i poetskim recitalima. Sofokle, Shakespeare, Moliere,Tolstoj, Gogolj, Čehov, Dima, Miller, Brecht, Kafka, Adamov, Osborne, Shaw, Ibsen, Strindberg, O'Neill, Bulgakov, Bond, Držić, Krleža, Kočić, Nušić, Selimović, Sterija, Kiš, Čolaković, Sidran, Vešović  i mnogi drugi pisci uplovljavali su u scenski život Vladimira Jokanovića i iz njihove literature iznicale su uloge za pamćenje – Hamlet, Horacije, Dorante, Dr. Stockman, James Tyrone, Stari violinist, Polonije, Smith, Avdaga, Šehaga, Alonso, Starac, Macduff, Mrgud, Gospodin...

„ Strast se ne može odvojiti od teatarske umjetnosti... Teatra bez strasti ne može biti! Ali, nije strast jedina bitna u teatru... Teatra nema bez profesionalnosti...“ - govorio je Vlado, prenosi NAP.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android