Objavljeno u kategoriji Sport na 11.06.2014 00:00:00

Sudijsku trojku koja je učestvovala u prevari, NS BiH kaznio 2011. godine!

Zrnić priznao učešće u sumnjivim aktivnostima: NSBiH donio doživotnu zabranu

Trojica sudija koji su, prema izvještaju FIFA, koji je objavio The New York Times bili akteri pokušaja namještanja prijateljskih utakmica uoči proteklog Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi su, kako javljaju mediji, Siniša Zrnić, Kenan Bajramović i Rizah Ridžalović, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Oni su, kako je preneseno iz izvještaja trebali suditi i namjestiti meč Sjedinjenih Američkih Država protiv domaćina prvenstva. No, prevara je, u režiji organizacije iz Singapura, unaprijed otkrivena i meč je sudila druga sudijska trojka.

Međutim, poznato je da su ovaj trojica sudija su još 2011. godine doživotno izbačeni iz nogometa odlukom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Otkriveno je kako su, bez saglasnosti bh. sudijske organizacije putovali u Tursku i sudili, također, najvjerovatnije namješteni meč Bolivije i Latvije. Zanimljivo je da je jedan od sudija Rizah Ridžalović u izvještaju FIFA naveden pod imenom Ratko Kunić, no NSBiH je ispitujući prevaru u Turskoj otkrio da se radi o Rizahu Ridžaloviću koji se lažno predstavio jer „liči na Kunića“, prenosi NAP.

Tajni izvještaj FIFA o namještanju prijateljskih utakmica izazvao je veliku pažnju obzirom da je u javnost procurio samo nekoliko dana prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android