Objavljeno u kategoriji Biznis na 10.06.2014 00:00:00

Krekini rudari dali 20 posto primanja za kolege iz rudnika Šikulje

Nikšić i Grabovica danas posjetili rudnik Šikulje

Federalni premijer Nermin Nikšić i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica danas su posjetili rudnik „Šikulje“ koji je tokom poplava u maju ove godine, koje su zahvatile BiH, pretrpio štetu od oko 25 miliona maraka, javlja bh. novinska agencija Patria.

Šteta izazvana poplavama u ovom rudniku, koji upošljava oko 800 radnika, do Nove godine mogla bi narasti za dodatnih 25 miliona maraka, jer uprava neće moći ostvariti zacrtanu proizvodnju, što će itekako umanjiti prihode ovog rudnika.

Premijer Nikšić kazao je da će Vlada učiniti sve kako bi proizvodnja u Šikuljama što prije krenula, te da su svakodnevno na vezi sa predstavnicima rudnika.

- Tražimo najbolje rješenje za ovaj kolektiv - rekao je Nikšić.

Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede BiH kazao je kako već postoji plan sanacije nastalih šteta u rudniku Šikulje. U njegovu realizaciju će se krenuti čim stručnjaci mognu doći do mašina koje su ostale pod vodom. Grabovica je rekao da elektroenergetski sitetem nije ugrožen zbog zastoja u radu rudnika Šikulje, te da zbog ovoga neće doći do poskupljanje struje.

Dio rudara iz poplavljenog rudnika dobio je nova zaduženja u ovom kolektivu, dio ih je na godišnjem odmoru a jedan dio poslat je kući na takozvano čekanje dok se situacija u Šikuljama ne stabilizuje.

Danas je potvrđeno kako će se radnici iz rudnika „Kreka“ odreći 20 posto svojih primanja u korist kolega iz rudnika „Šikulje“ tako da su rudarima iz poplavljenog rudnika ubezbjeđena primanja i u narednim mjesecima, i to u visini od 80 posto njihove plaće, prenosi Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android