Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 10.06.2014 00:00:00

"Hotel Europe" na sceni Narodnog pozorišta 27. juna

Levy: Veliki prijatelj BiH

Predstava "Hotel Europe" 27. juna doživjet će svjetsku premijeru na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Riječ je o predstavi rađenoj prema tekstu francuskog filozofa i pisca Bernard-Henrija Levyja, velikog i dokazanog prijatelja BiH, a u režiji renomiranog bh. reditelja Dine Mustafića. U predstavi će igrati Jacques Weber, jedan od najvećih francuskih glumaca, prenosi Patria.

Ovaj pozorišni komad urađen je kao monolog pisca, prijatelja Bosne, koji zatvoren u hotelskoj sobi u Sarajevu priprema govor o budućnosti Evrope i njenih vrijednosti. On se bori i sa sjećanjima na rat u BiH koju je Evropa napustila u najtežim trenucima, te nepravdom koja joj je nanesena.

- Predstava je zamišljena kao apel Evropi da izmiri svoj dug prema BiH, prekrasnoj zemlji mučenici i zemlji visoke kulture. Dan nakon svjetske premijere, u Sarajevu će biti ozvaničen i početak velike inicijative 'Milion potpisa za ulazak BiH u Evropsku uniju' koja će biti realizirana širom Evrope. Cilj projekta je da pomogne BiH da zauzme svoje mjesto u Evropi i ostane, u očima Evropljana, simbol tolerancije i zajedničkog života - istakao je Bernard-Henri Levy.

Predstava će imati i svoju francusku premijeru u septembru, u pariškom Theatre de l'Atelier, a zatim i u drugim gradovima Europe, kao i u Njujorku. 

Ponosni sponzor ove predstave je kompanija BH Telecom, javlja Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android