Objavljeno u kategoriji BiH na 09.06.2014 00:00:00

Pojačan angažman OS BiH i EUFOR-a u slivu rijeke Bosne

Vojna vježba "Zajednički napor 2014"

Oružane snage BiH i EUFOR pojačali su danas angažman u slivu rijeke Bosne, Maglaju, Žepču i Doboju te rade na čišćenju i uklanjanju otpada, te provođenju DDD mjera.

Na terenu je angažovano 520 pripadnika OS BiH i EUFOR-a, 78 motornih vozila i 9 inžinjerijskih mašina. U Željeznom Polju na sanaciji lokalnih puteva angažirano je 100 pripadnika OS BiH i EUFOR-a, te znatan broj civila koji iz dana u dan sve više učestvuju u otklanjanju posljedica nastalih elementarnim nepogodama, poplavama i klizištima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH, prenosi Patria.

Iako je"Zajednički napor 2014" vojna vježba, ona je zapravo itekako stvarna jer se radi o realističnoj situaciji. U ovom slučaju, OS BiH pokazale su jaku i organiziranu strukturu.

Osim angažovanja u vježbi “Zajednički napor 2014”, pripadnici Oružanih snaga su personalnim, inžinjerijskim i transportnim kapacitetima nastavili angažovanje i u drugim gradovima u Zenici, Orašju, Bijeljini, Tuzli, Šamcu, Odžaku, Doboju, Bratuncu, Šekovićima, Srebrenici, Osmacima, Olovu, Zavidovićima, gdje se radi na sanaciji klizišta, transportu humanitarne pomoći, sanaciji terena uz angažman specijalizovanih ABHO timova, sanitetskom zbrinjavanju i drugim aktivnostima koje pripadnici Oružanih snaga BiH pružaju stanovništvu koje je suočeno sa posljedicama katastrofalnih poplavama, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH, prenosi NAP.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android