Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 09.06.2014 00:00:00

„Tajna bosanskog štapa“ o vječitoj borbi između dobra i zla

Autor s promotorima romana (drugi s lijeva)

Promocija knjige „Tajna bosanskog štapa“ Enesa Ratkušića održana je protekle sedmice u Sarajevu. Autor romana za bh. novinsku agenciju Patria otkriva detalje ovog romana i razloge zbog kojih ga je počeo pisati 2002. godine.  

- Prvi razlog ticao se jedne interesantne predaje o grupi bosanskih didova koji su se u vrijeme pojave posljednjeg Božijeg vjerovjesnika, dakle, puno prije konstituiranja Bosne kao države, uputili u Arabiju kako bi upoznali učenje najavljeno u ranijim svetim spisima. Te putešestvije, primanje na dar štapa koji su duhovni prvaci Bosne čuvali kao simbol dostojanstva i mudrosti, za čiju sudbinu se ništa pouzdano ne zna nakon rušenja Isa-begove tekije na Bentbaši 1957. godine, gdje se čuvao, učinio mi se inspirativnim povodom da napišem štivo koje u svojoj osnovi tematizira vječitu borbu između dobra i zla – navodi Ratkušić.

On je istakao da je po svojoj formi ova priča triler, dok je sam sadržaj ispunjen svojevrsnim susretima, dijalogom bosanskih različitosti, koji svoj najsnažniji izraz nalaze u svim svetim tradicijama.

- Istrajavajući na borbi koju podgrijava i hrani plemenitost i ljubav, junak romana Mustafa, kojeg proganjaju sile mraka u nastojanju da se domognu štapa, simbola dostojanstva, ali i svojevrsne zaštite Bosne, božanskom mudrošću predestinirane da se odupre svim nasrtajima, suočava se sa brojnim nedaćama i iskušenjima raznih vrsta. Dobro na kraju, uprkos svemu, pobjeđuje. Štap bosanskih didova se na kraju predaje spasitelju, čiji dolazak personificiraju sve svete tradicije koje gaje snažno uvjerenje da će ideja dobra odnijeti pobjedu nad zlom – pojašnjava Ratkušić za NAP.

Prema Ratkušićevim riječima, najsnažniji pokretač je nada u bolje i dodaje da se o Bosni i njenim žiteljima već odavno nastoje predočiti dvije potpuno isključive istine, sa jednakom ambicijom da se predstave kao utemeljene.

- Jedni kažu da Bosna živi u stalnom sukobu svojih različitosti, iz čega se izvlače teze o njenoj neodrživosti, nestanku itd; drugi, opet, ističu da Bosna živi u kreativnom prožimanju, nekoj vrsti harmonije koju održava ljubav kao temeljno načelo dobra. Ni jedni ni drugi nisu u pravu?! Da Bosna živi u stalnom sukobu njeno trajanje bi se mjerilo godinama a ne milenijem. Da, opet, živi u ljubavi, stanje, život u ovoj zemlji bilo bi kamokud bolje. Ali ljudi intimno vjeruju u pobjedu dobra, jer nada je zapravo vertikalni princip usađen u čovjeka, koji ni najstrašniji i najužasniji pohodi i demonstriranja zla ne mogu dokinuti. Okruženi sa sve više apsurda koje nameće moderni život prirodno je da u dubinama duša traže rješenja i vjeruju da dobro na kraju ipak mora da pobijedi – navodi Ratkušić.

Inače, knjiga „Tajna bosanskog štapa“ promovirana je u Turskoj, Mostaru i Sarajevu

 

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android