Objavljeno u kategoriji BiH na 09.06.2014 00:00:00

Južni tok: Rusi na mapi za plinovod priznaju RS!?

Mapa Južnog toka: Priključak ide u RS, a ne u BiH, tvrde Rusi

Aleksandar Vučić, premijer Srbije izjavio je danas na press konferenciji u Beogradu da Srbija nije donijela odluku o odgađanju izgradnje plinovoda Južni tok, iako je njegova potpredsjednica Zorana Mihajlović to jutros izjavila, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Vučić je pojasnio da Vlada nije donijela nikakvu odluku, te da što se njih tiče projekt ide svojim tokom. Ali, projekt je već stao u Bugarskoj koja je dobila naredbu Brisela da ga uskladi sa propisima Evropske unije. To je automatski zaustavilo daljnju izgradnju do rješenja spora.

- Bugarska je čvorište, pa samim tim, dok se ne okončaju razgovori Bugarske sa Briselom i Evropske unije sa Rusijom, i mi smo, verovatno, primorani da stojimo. Ili, dok Rusija ne promeni rutu. Ali, svakako rezultat i jednog i drugog scenarija znači verovatno odlaganje radova u našoj zemlji – izjavila je ministrica Mihajlović jutros.

Međutim, Vučić je samo rekao da vlada nije zasjedala i da nije donesena nikakva odluka. Inače, cijeli slučaj izazvao je veliku pažnju ruskih medija posebno Russia Today, medijske korporacije koja je objavila i mapu Južnog toka. Prema toj mapi dio plinovoda ide u Republiku Srpsku.

Zbog čega su Rusi, umjesto navođenja države koja bi se trebala priključiti na plinovod u ovom slučaju naveli ime entiteta, nije pojašnjeno. No, insistiranje predsjednika RS Milorada Dodika za izgradnju Južnog toka, koji nema ključni značaj za BiH, govori da iza svega stoje politički motivi, javlja Patria. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android