Objavljeno u kategoriji Biznis na 09.06.2014 00:00:00

Nijemci u BiH šalju eksperte za obnovu nakon poplava

Egrlić: Stanje u privredi je teško, svaka pomoć je dobro došla

Predstavnici vanjskotrgovinskih komora Njemačke i Mađarske poslat će pomoć Bosni i Hercegovini kako bi naša zemlja lakše prevazišla probleme u privredi, nastali zbog poplava koje su našu zemlju zahvatile tokom maja ove godine, javlja bh. novinska agencija Patria.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je za agenciju Patria da će predstavnici Mađarske komore u našu zemlju doći kroz nekoliko dana i ponuditi pomoć u saniranju šteta na putnoj infrastrukturi i željeznici.

Njemačka će poslati dva eksperta koji će ponuditi plan i program na osnovu kojih će privreda BiH lakše izaći iz krize u koju je zapala zbog elementarnih nepogoda. Neke od tih prijedloga Nijemci su već najavili, a odnose se na zamrzavanje poreskih obaveza i oslobađanje od carina na uvoz određenih mašina potrebne za ponovno pokretanje proizvodnje i sl.

- Njemačka je imala slične poplave koje su u njihovoj privredi nanijele ogromne štete. Njihovi savjeti na koji način su se izborili sa tim problemima, BiH će biti od itekakve koristi – rekao je Egrlić za Patru.

Egrlić objašnjava kako su deficiti u budžetima na svim nivoima vlasti u BiH svoju pravu opasnost pokazali upravo tokom prirodne katastrofe koja ze zahvatila našu državu, jer BiH nije u mogućnosti formirati fond iz koje će se finansirati oporavak uništene privrede.

- Iako je administracija u našoj zemlji glomazna, sada smo vidjeli da ona nije u mogućnosti odgovoriti privrednicima koji trebaju njihovu pomoć – kaže Egrlić.

Na adresu Vanjskotrgovinske komore BiH štete tokom poplava prijavilo je oko 120 firmi, čija se direktna i indirektna šteta mjeri u milionima maraka. Stručnjaci VTK BiH procjenjuju da je čak 30 posto bh. privrede uništetno poplavama. Radi se o firmama koje su bile uglavnom izvozno orjentisane, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android