Objavljeno u kategoriji BiH na 09.06.2014 00:00:00

Srbija obustavila gradnju Južnog toka, Dodik gubi vezu sa Moskvom!

Putin: Politički projekt Južnog toka naišao na blokadu u Evropi

Srbija je obustavila gradnju plinovoda Južni tok, nakon što je ro uradila i Bugarska, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Beogradski zvaničnici su saopćili da se radovi na plinovodu, čiji bi jedan krak na insistiranje Republike Srpske, trebao proći iz kroz BiH. No, nakon što je Evropska komisija kritizirala Bugarsku tvrdeći da taj projekt krši propise, obustavljena je gradnja. Odluka Srbije je posljedica prekida radova u Bugarskoj.

No, kako kaže izvor Patrie, prekid izgradnje Južnog toka, će Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske izbiti jedan od najjačih izbornih aduta. Naime, Dodik je insistirajući na Južnom toku, gradio veze Banja Luke sa Rusijom te ga koristio da ostvaruje kontakt sa zvaničnicima, iako to nije njegova nadležnost.

No, sa propašću ili suspenzijom tog projekta, Dodik više neće imati glavni argument da se predstavlja kao ruski saveznik na Balkanu.

- Dodik je Južni tok, iako on za RS nema veliki značaj, obzirom da ni sada ne koriste sav potencijal plina koji ulazi u BiH, koristio kao veliki projekt povezivanja manjeg entiteta sa Rusijom. No, sada je sve ugroženo i postaje svima jasno da je RS zapravo dio BiH, a da je BiH dio Evrope i da je Moskva mnogo dalje od Brisela – kazao je izvor Patrie, blizak vlastima manjeg entiteta. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android