Članak

NUBBIH: Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914-1918

Novinarima će se obratiti predstavnici organizatora i pokrovitelja: dr Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, Ad Polle, Senior UGC Koordinator projekta i dr. James Lyon, osnivač i predsjednik Fondacije za zaš

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u Sarajevu, kao organizator i domaćin projekta „Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914 – 1918.“ koji se realizira pod pokroviteljstvom Europeane, Fact&Files Institute i uz donaciju Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa u petak, 18. marta u 10:30 sati u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH organizira pres konferenciju, prenosi novinska agencija Patria.

Novinarima će se obratiti predstavnici organizatora i pokrovitelja: dr Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, Ad Polle, Senior UGC Koordinator projekta i dr. James Lyon, osnivač i predsjednik Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa Bosna i Hercegovina.

Iz NUBBiH pozivaju sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da donesu predmete i/ili dokumente o Prvom svjetskom ratu, na jedan od dana prikupljanja uspomena: 18. i 19. marta 2016., 10:00-18:00 sati Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Sarajevo, Zmaja od Bosne 8B (Kampus Univerziteta u Sarajevu)

Očekuje vas tim stručnjaka koji će vam pomoći da digitalizirate vaše materijale (koji će vam odmah biti vraćeni) i dodate detalje u online arhivu. Također, članovi tima će zabilježiti i sačuvati vaše neobjavljene porodične priče o Prvom svjetskom ratu, saopćeno je iz NUBBiH.  

O projektu

Europeana, Evropska digitalna biblioteka, arhiv i muzej, koja se uglavnom finansira od strane Evropske komisije, predstavljena je javnosti u 2008. godini. Danas Europeana sadrži preko 48 miliona dokumenata i sadržaju pridonosi više od 3.500 biblioteka, arhiva, muzeja i audio-vizualnih arhiva iz 22 zemlje i ima više od 7 miliona posjetilaca godišnje. Europeana 1914-1918, je dio evropskog projekta, Europeana svijesti.

On je započeo u Njemačkoj u 2011. godini i njegov je cilj bio prikupiti uspomene i porodične priče o bitkama Prvog svjetskog rata. U Njemačkoj su prikupili više od 180.000 digitalnih uspomena: predmeta, dnevnika, crtanih karata, portreta i crteža.. 

#Lifemagazin