Objavljeno u kategoriji BiH na 07.06.2014 00:00:00

Delegati i poslanici Parlamenta BiH bili na donatorskoj večeri za zločinca Darija Kordića!

Više od 400 gostiju sakupljalo donacije

U Eco selu "Grabovica" u Tomislavgradu 30. maja održana je humanitarna večer za porodicu ratnog zločinca Darija Kordića, ekskluzivno saznaje novinska agencija Patria. Inače, Kordić je u austrijskom zatvoru proveo 17 godina zbog ratnih zločina u srednjoj Bosni, a u Haagu je osuđen na 25 godina zatvora. Pušten je ranije, nakon što je odslužio dvije trećine kazne. 

Kako saznaje NAP, a što nam je potvrdio i Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda PSBiH neki od delegata i poslanika hrvatske nacionalnosti u državnom Parlamentu prisustvovali su ovoj donatorskoj večeri!

- Imamo takve informacije, jer onu subotu 31. maja kada smo tražili vanredno održavanje sjednice Doma naroda, koju Čović nije sazvao, saznali smo da su noć prije neki od delegata i poslanika bili na donatorskoj večeri za Darija Kordića. To je strašno. Možda su bili umorni i nisu mogli doći na Parlament – kaže Bradarić za NAP.

Kako je objavljeno na stranici Eco sela Grabovica bilo je više od 400 gostiju, a goste je zabavljao hrvatski izvođač - Marko Perković Thompson poznat po svojoj nacionalističjoj retorici i Mate Bulić. 

Podsjećamo da Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH nije sazvao sjednicu iako se hitno do 1. juna trebao usvojiti paket zakona koju su bili zahtjev MONEYVAL-a kako BiH ne bi dospjela na crnu listu. Za sada nismo uspjeli saznati koliko je novca prikupljeno za zločinca Kordića i njegovu porodicu, ali saznajemo da su državni poslanici bili izdašni u svojim donacijama.

Podsjećamo, zločin u Ahmićima za koje je Kordić odgovoran, dogodio se u rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a ubijeno je više od stotinu bošnjačkih civila.

Prema podacima Udruženja „16. april" 116 osoba stradalo je u monstruoznom zločinu u Ahmićima. Od tog broja oko 33 su bili žene i djeca. Akcija pod šifrom „48 sati pepela i dima" odnijela je i život starice od 81 godinu, dok je najmlađa žrtva bila beba koja je imala svega tri mjeseca. Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android