Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 07.06.2014 00:00:00

Nurković: Vijećnica bi trebala biti u službi studenata kao što je bila do 1992. godine

Gradska uprava simbolično otvorila pa zatvorila Vijećnicu

U Vijećnici ima dovoljno prostora da bude smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, jer sadašnji uslovi u kojima radi NUB BiH nisu adekvatni, kazao je Ahmed Nurković predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

- Ona bi svakako trebala biti u službi studenata, a mi kao SPUS podržavamo NUB BiH i nastojanja direktora da održe svoj rad u sadašnjim uslovima i naravno da bi Vijećnica bila idealan prostor kao što je to bila do 1992. godine – kazao je Nurković.

Međutim, da nije sve tako jasno, pokazao je spor oko vlasništva i podjele prostora u Vijećnici između NUB BiH i Gradske uprave Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Ivom Komšićem i njegovim zamjenikom Aljošom Čamparom. Rješenje bi moglo doći sudskim putem s obzirom da je NUB BiH od Općinskog suda u Sarajevu zatražio izjašnjavanje o svom statusu.

S druge strane, gradski čelnici optužuju direktora NUB BiH Ismeta Ovčinu da sada „problematizira i birokratizira otvaranje Vijećnice za posjete i nastup Bečke filharmoje 28. juna“ kada bi se trebal i zvanično otvoriti vijećnica. Zanimljivo je da su upravo gradski čelnici bez upotrebnih dozvola simbolično za 300 zvanica otvorili Vijećnicu 9. maja 2014. godine. Naime, samo dan poslije, uklonjen je crveni tepih i postavljena zaštitna ograda jer radovi na objektu nisu bili završeni, a posjetiocima nije dozvoljen ulazak.

Otvorenju Vijećnice nije prisustvovao direktor Ovčina već je sa druge strane Miljacke s okupljenim građanima posmatrao obnovljenu „staru damu“.

Jasnu poruku gradskim čelnicima dao je i portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi (Andy McGuffie) koji je prije nekoliko dana kazao da nije samo Gradska uprava nadležna za Vijećnicu, već postoje i druge dvije institucije, a to su Ministarstvo civilnih poslova BiH kao i Nacionalna i univerzitetska bibilioteka koja će biti smještena u taj objekt.

Podsjećamo, Vijećnica je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. U objašnjenju ove odluke navodi se:

- U svojoj 110-godišnjoj istoriji, objekat je mijenjao svoje namjene: počev od dana svečanog otvorenja, 20. aprila 1896. godine, korišten je kao Gradska vijećnica, zatim kao Gradska sudnica, a u periodu 1910-1911., bio je sjedište Bosanskog parlamenta (Sabora). Prema nekim podacima bio je i privremeno i kratkotrajno sjedište Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a od 1948. do 1992. u njemu je bila smještena Narodna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

A da bi sve bilo jasnije, u Odluci Komisije se navodi da je  zemljišno-knjižni izvadak, zemljišna parcela br. 97, k.o. Sarajevo, broj z.k. uloška XCVIII/19, dokument izdao Općinski sud u Sarajevu, 27. juna 2006. godine; Gradska kuća (Vijećnica) sa kućištem uknjižena je kao državna svojina, a Narodna biblioteka NR BiH Sarajevo je upisana kao nosilac prava raspolaganja, prenosi Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android