Objavljeno u kategoriji BiH na 07.06.2014 00:00:00

Uništen dio NUS-a pronađen na poplavljenim lokacijama

Uništena veća količina NUS-a

Intenzivno uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu vršili su timovi za uništavanje eksplozivnih sredstava (UES) i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) pronađenih u poplavljenim područjima. Dio NUS-a uklonjen proteklih dana sa lokacija koje su bile pod vodom uništen je u petak 06. juna 2014. godine na mjestu za uništavanje Crijetež u općini Goražde.

Uništavanje su izveli timovi za UES Sarajevo A i Goražde A i tom prilikom uništili su 68 komada ručnih bombi, 11 artiljerijskih granata kalibra od 76mm do 155mm, 5 minobacačkih mina kalibra 82mm i 120mm, 6 tromblonskih mina, 7 protivpješadijskih rasprskavajućih mina, 3 kilograma eksploziva, 7 komada protivavionske municije od 12,7mm do 20mm i jednu protivtenkovsku raketu.

Federalna uprava civilne zaštite apeluje na građane da budu naročito oprezni prilikom obavljanja aktivnosti u blizini rijeka ili potoka, ne samo u poplavljenim područjima već i širom Bosne i Hercegovine, jer je povećan broj neeksplodiranih ubojitih sredstava koja su nedavne bujice donjele u naseljena mjesta ili njihovu blizinu.

Sva uočena neeksplodirana ubojna sredstva i mine građani mogu prijaviti Kantonalnim operativnim centrima civilne zaštite putem broja telefona 121 kako bi nadležni tim bio upućen na teren, navodi se u saopćenju Federalne uprave civilne zaštite.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android