Objavljeno u kategoriji BiH na 06.06.2014 00:00:00

Zubcu prijeti i smjena: Suspenzija mora biti donesena odmah!

Zubac: Zamjenik već sad može donijeti odluku o suspenziji

Na sjednici Nezavisnog policijskog odbora BiH bit će zatražena smjena Gorana Zubca sa mjesta direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, zbog toga što je protiv njega Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kako nam je potvrdio izvor iz Nezavisnog odbora, sjednica je zakazana za srijedu, i na njoj će se razmatrati situacija nakon podizanja optužnice. No, kako nam je rečeno, već sad zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević ima pravni osnov da suspenduje Zubca do okončanja krivične istrage.

- Zubac je policijski službenik kao i bilo koji drugi. Ima mnogo primjera kada su hitno bili suspendovani policajci, te nema nikakvog razloga da Knežević već danas donese takvu odluku – kazao je izvor Patrie ih Nezavisnog odbora.

To isto može učiniti i Nezavisni odbor, ali jednako tako može i smjeniti Zubca zbog teških optužbi koje mu se stavljaju na teret. No, sadašnji odnos snaga u ovom tijelu govori da će takva odluka teško biti donesena, ali će sasvim sigurno biti iznesen takav zahtjev. Zubac je i ranije bio predmetom krivičnih provjera u predmetima ratni zločin, no optužnica za nesavjestan rad u službi je prva stigla na red. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android