Objavljeno u kategoriji BiH na 06.06.2014 00:00:00

Uvedene akcize na rezani duhan, slijedi poskupljenje

Treba pratiti efekte zakona

Nakon pauze, nastavljena je sjednica Doma naroda, a riječ je uzeo Halid Genjac te kazao da su izvršene konsultacije te da se može pristupiti razmatranju zakona o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama po hitnom postupku. Hitna procedura je usvojena, a Genjac je u toku rasprave o zakonu kazao da je jako mnogo ispričano o potrebi usvajanja ovog zakona, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Borjana Krišto je kazala da je bila suzdržana kada je bila riječ o proceduri te da misli da ovaj zakon nije dobar.

- Mnogi su zbog poskupljenja prešli na duhan, ovim mi izjednačavamo cijenu cigareta i duhana. Ne vidim da bi ovaj zakon mogao doprinijeti uštedama. Ovaj zakon je udar na područja u kojima se proizvodi duhan. Bit ću protiv ovog zakona - kazala je Krišto.

Ipak, nakon glasanja ovaj zakon je usvojen kao i zaključak Genjca da se prati uticaj ovog zakona na ekonomske pokazatelje, te da se vide efekti ovog zakona.

Prije pauze koja je proglašena zbog vjerskog obreda vodila se žustra rasprava o zaključku delegata Mehmeda Bradarića koji je i usvojen, a koji glasi da će delegati po zahtjevu Vijeća ministara po hitnoj proceduri razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Delegati su se najviše prepirali oko zareza koji su navedeni u zaključku. Te su između ostalog pojedini tvrdili da su ti zarezi i prepreka da se danas i glasa o ovom zakonu iako zaključak jasno to kaže.

Inače, ovaj prijedlog zakona nije se našao na današnjem dnevnom redu jer nije mogao dobiti saglasnost Kolegija, ali je zaključkom Bradarića ipak uvršten, piše NAP.

Halid Genjac, delegat SDA napomenuo je delegatima da je ovaj zakon od izuzetne važnosti zbog tranši MMF-a i da nikakvi zarezi ne bi trebali stati na put usvajanju ovog prijedloga. 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android