Objavljeno u kategoriji BiH na 06.06.2014 00:00:00

Služba za strance BiH izriče kazne neprijavljenim studentima iz Sandžaka

Lekić: Ima krivice studenata, ali neće biti protjerivanja

Služba sa poslove sa strancima provela je kontrolu stranih studenata na fakultetima u BiH i njihovog statusa u BiH, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kontrolom je otkriven veći broj studenata iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije koji nisu prijavili boravište u BiH, te su im izrečene novčane kazne u iznosu od 300 do 1.500 KM, potvrdio je Ekrem Lekić, predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka za bh. novinsku agenciju Patria.

- Mi smo razgovarali sa Službom za poslove sa strancima i oni su ipak izašli ususret studentima te nikome nije izrečena mjera protjerivanja iz BiH. Dozvolit će im da završe školsku godinu. Oni koji su prvi put tu samo su upozoreni i neće imati sankcije – kazao je Lekić te dodao da je Služba za poslove sa strancima bila više nego korektna.

S druge strane, u našu redakciju se javilo nekoliko studenata sa Šumarskog i Stomatološkog fakulteta koji su državljani Srbije ili Crne Gore koji su izrazili ogorčenje izrečenim kaznama, navodeći da sumnjaju kako se kontrole vrše u svim dijelovima BiH.

Međutim, Lekić kaže da su krivi sami studenti. On je naveo i da su turski državljani koji studiraju u BiH uredno prijavljeni, odnosno da imaju disciplinu.

- U suštini ima krivice djece, jer ima studenata koji su tu tri ili četiri godine, a ne prijavljuju se. Neće tu niko biti oštećen da izgubi godinu. Ali, početkom školske godine studenti su dužni platiti 300 KM kao taksu za boravak u BiH. To je zakonska obaveza – navodi Lekić.

On je naveo i da je riječ o oko 70 studenata, ali da ima veći broj onih koji se redovno prijavljuju.

- Svi fakulteti su pod kontrolom. Na oglasnim pločama na fakultetima u aprilu je postavljena obavijest da se studenti prijave. Imali su rok 30 dana za prijavu i tu su fakulteti uradili ono što su dužni – kazao je Lekić navodeći da je veći broj studenata iz Hrvatske koji nemaju urednu prijavu, nego onih porijeklom iz Sandžaka (Crna Gora i Srbija).

On je dodao i da Udruženje zajedno sa Ambasadom Crne Gore pokušava pronaći neke olakšice za studente iz Sandžaka jer zbog svog statusa ne mogu boraviti u Studentskim domovima.

Iz Službe za poslove sa strancima kazali su da se kontrole provode na svim fakultetima u BiH, a više informacija bit će saopćeno u ponedjeljak, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android