Objavljeno u kategoriji BiH na 06.06.2014 00:00:00

Njemački "zeleni" upozoravaju: BiH nije sigurna država za sve nacije!

Bundestag: Danas sastanak o proglašenju BiH sigurnom državom

Njemački parlamentarci danas će se sastati kako bi isplanirani donošenje zakona koji će faktični onemogućiti izdavanje azila za imigrante iz Bosne i Hercegovine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Od ranije dvije vladajuće i najveće stranke Njemačke dogovorile su se da BiH, Srbiju i Makedoniju proglase sigurnim zemljama, te tako ubrzaju proceduru riješavanja zahtjeva za azil. Ako takav propis bude usvojen deportacije će biti brže i vlasti će moći bez obrazloženja odbijati zahtjeve za azi. Ovakav propis je reakcija na povećan broj imigranata u ovu zemlju, od kada je ukinut vizni režim.

No, Stranka zelenih u Njemačkoj se protivi ovakvom riješenju. Članica Bundestaga Klaudija Rot je u njemačkim medijim izjavila da su ovakvi planovi vlade Angele Merkel neprihvatljvi, te da u BiH, Srbiji i Makedoniji nije siguran život za sve etničke grupe.

- Tamo imate velika skladišta gdje ljudi faktički vegetiraju, i izloženi su diskriminaciji i pogromu – navela je Rot. Međutim, koalicija dvije velike stranke CDU i SPD ima većinu u Bundestagu i ovaj propis će vjerovatno biti uskoro usvojen. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android