Objavljeno u kategoriji Biznis na 06.06.2014 00:00:00

Mervar: Energetika je najveća razvojna šansa BiH!

Mervar: Stabilan sistem prijenosa struje je najvažniji za investicije

Energetski potencijal BiH je najveće bogatstvo i šansa za razvoj, ako budete znali raspolagati sa njime, nemate brigu za budućnost, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Aleksander Mervar, direktor „Elektro Slovenija“ državne kompanije za prijenost električne energije u ovoj državi članici Evropske unije.

- Hidropotencijal BiH je veliki, ali se ništa posljednjih osam godina nije uradilo. Vi ste jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja uopće ima prostora i mogućnosti da gradi hidroelektrane i tako riješava pitanje obaveznih obnovljivih izvora energije. Uz to, imate i ugalj, što vam daje priliku za daljnju ekspanziju – kaže Mervar.

Ova slovenski stručnjak i biznismen već je godinama vezan za BiH. Radio je u okviru grupacije „Istrabenz“, a i sada kao čelnik slovenske krovne kompanije za električnu energiju sarađuje sa bh. energetskim sektorom. Početkom katastrofalnih poplava u BiH njegova kompanija je odmah uplatila 100.000 maraka za pomoć bh. građanima.

- Ono što sam vidio doista me pogodilo, i želim vašem narodu da se što prije oporavi od takve katastrofe – kaže Mervar, koji je jučer u Sarajevu imao niz susreta sa zvaničnicima i privrednicima u BiH.  

Prema njegovim riječima, energetski sistem u BiH je kompliciran, posebno u pogledu reguliranja, i dodatno podijeljen zbog strukture vlasti.

- Moram sam prvo upoznati shemu vlasti u BiH. Ta podijeljenost može biti problem kada planirate investicije. Kod vas, ka ni kod nas u Sloveniji, nema prave elektroenergetske strategije na nivou države, bez toga nije isključeno da će se neka od investicija pokazati neuspješnom – kaže Mervar.

On ističe, u pogledu ranijih problema sa radom Elektroprijenosa BiH, da je uspostavljanje sistema prijenosa najvažniji segment.

- Stabilan i funkcionalan sistem prijenosa je najvažniji, jer ako njega nema džaba je proizvoditi električnu energiju. Znam da se ovdje nije puno ulagalo u to – dodaje. Na pitanje o političkoj situaciji u Sloveniji, Mervar kaže da se radi o teškoj situaciji koja je rezultat krize i pogrešnih odluka u posljednje vrijeme.

- Pravili su se kompromisi koji nemaju rezultat, i ta kriza se onda prenosi na stranke i na izbore. Bio sam član partija i rekao da više neću biti, ali pomoći ću svakoj koja će biti otvorena prema ljudima. Ljudi u Sloveniji traže nove opcije. Jedno je statistika, a jedno stvarno stanje. U Sloveniji se živi sve teže. Mi smo imali veliki rast standarda od 92. do 2007. godine. Imali smo mali postotak nezaposlenosti, povoljne kredite, ali su i cijene išle gore. Sad nam se to vraća – zaključuje Mervar za NAP.  

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android