Objavljeno u kategoriji BiH na 06.06.2014 00:00:00

Novković: Glavni tužioci su odgovorni za rad i nerad tužiteljstava

Novković: Plaća se mora zaraditi

Građani u Bosni i Hercegovini su nezadovoljni borbom protiv korupcije, stanjem sigurnosti u našoj zemlji, a niko u BiH efikasno ne vrši nadzor nad radom tužilaštava koja imaju najveće ovlasti i odgovornosti, piše novinska agencija Patria.

Ove godine Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila Izvještaj o radu Tužilaštva KS, a mnogi poslanici javno su tokom rasprave o ovoj tački iznijeli svoje nezadovoljstvo radom pojedinih tužilaca i ovog Tužilaštva. Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u izjavi za NAP je kazao da ne može komentirati ovaj slučaj, jer ne zna koji su razlozi zbog čega nije usvojen izvještaj o radu Tužilaštva KS.

- Po tom pitanju se ne mogu izjašnjavati, jer ne znam da li je tu odgovornost Tužilaštva ili nešto drugo – kaže Novković.

Međutim, dalje precizira da su glavni tužioci odgovorni za rad drugih tužilaca i da moraju pratiti njihov angažman.

- Pri VSTV-u postoji Ured disciplinskog tužioca kojem se prijavljuje svaka sumnja, koju on provjerava. Svakako onaj ko ne radi po predviđenoj mjeri koja je realna i objektivna za jednog tužioca, treba biti provjeren. Jer, plata koja se dobija, mora da se zaradi i u tom slučaju postoji odgovornost. Glavni tužilac mora imati uvid u rad svakog tužioca i svakako to je njegova procjena ko koliko radi i u kojoj mjeri. Trebao bi u određenim slučajevima, ako smatra da neko duži vremenski period ne obavlja svoj posao na kvantitativan i kvalitetan način da to prijavi – dodao je Novković.

Međutim, Nives Kanevčev, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu se ne oglašava iako je bila prisutna na sjednici te je jasno mogla čuti zamjerke poslanika na rad Tužilaštva KS.

Podsjećamo da je nedavno Elmedin Konaković, poslanik u Skupštini KS za NAP kazao da nerad pojedinih ljudi u Tužilaštvu KS ima za posljedicu povećanje krivičnih djela.

- To je još jedna posljedica manjkave zakonske regulative i odnosa. Kada čovjek koji napravi saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama ne bude zadržan u pritvoru, to stvara jednu pravnu nesigurnost i stimuliše počinioce krivičnih djela da se njima bave, jer očito tu nema nikakvih posebnih sankcija i kazni – kazao je Konaković.
 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android