Članak

Sjećanje na 2. mart 1992.: Ubice Rame i Kenana nikada nisu pronađene

Prve sarajevske žrtve agresije bili su Ramo Biber i Kenan Demirović. Ubijeni su 2. marta 1992. godine, piše novinska agencija Patria.

Prve sarajevske žrtve agresije bili su Ramo Biber i Kenan Demirović. Ubijeni su 2. marta 1992. godine, piše novinska agencija Patria.

Ramo Biber rođen je u selu Grivip, općina Rudo. Živio je u naselju Švrakino Selo.  Bio je uposlenik GRAS-a. Ubijen je tokom obavljanja redovnih poslova obezbjeđenja trebevićke žičare. Tog za njega kobnog 2. marta prije 24 godine, Ramo se nalazio na gornjoj stanici trebevićke žičare. Bio je u društvu sa strojarom žičare Abdulahom Rizvanovićem.

Negdje oko 14 sati, veća grupa nepoznatih naoružanih muškaraca opkolila je stanicu, a neki su pokušali ući u objekat tražeći od Rame i Abdulaha da stanicu napuste i predaju je njima. Bili su u maskirnim uniformama i bijelim kombinezonima.

Ramo i Abdulah su potom skočili iz stanice i pojurili kroz šiblje i šumu trasom žičare prema gradu. Za njima su rafalno zapucali. Ramo je pronađen mrtav u blizini trećeg stuba trebevićke žičare. Sljedećeg dana, 3. marta, uviđaj su obavili radnici CSB-a Sarajevo, u saradnji s radnicima CSB-a Stari Grad, te sa sudijom Osnovnog suda u Sarajevu. Do danas niko nije odgovarao za Raminu smrt.

Tog 2. marta 1992. godine u 17. godini ubijen je i Kenan Demirović. Sve se dogodilo u trenu. U večernjim satima Kenan i njegov rođak Atif popeli su se na livadu iznad kuće na Kobiljoj Glavi. Iz šume je odjeknula rafalna paljba iz automatske puške. Kenan je ubijen, a Atif ranjen u nogu.

Na Kenanovoj dženazi 4. marta, koju je predvodio tadašnji reis Jakub ef. Selimoski, bilo je više od deset hiljada ljudi. Ni njegova smrt nije rasvjetljena. 

#BiH