Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 24.02.2014 00:00:00

Brčak u Americi objavio knjigu o ratnim zločinima

Trebinčević: Niko nije zaboravio

Kenan Trebinčević, izbjeglica je iz Brčkog. Ratna dejstva odvela su njegovu porodicu u Sjedinjene Američke Države. Nedavno je Kenan izdao knjigu „Bosanska lista: Memoari rata, progona i povratka“ sa koautoricom Susan Šapiro (Shapiro). Nastala je na osnovu događaja, kada je Kenan imao 12 godina, odnosno u vremenu raspada Jugoslavije 90-ih i o svemu onome što će uslijediti tih godina.

Po struci, Kenan je fizioterapeut i pisac čiji su radovi objavljeni u  New York Times Magazine, International Herald Tribune, Wall Street Journal, i online magazinu Salon. U knjizi se govori o počecima ratnih zbivanja u Brčkom, do tada, mirnom gradu na sjeveru BiH. Trebinčević se prisjeća tih najtežih dana u svom životu.

- Nikad nisam mogao zamisliti da će naše komšije Srbi i kućni prijatelji uperiti oružje u nas i željeti našu smrt – navodi Trebinčević.

Najtraumatičniji događaj za Kenana bio je kada im se na kućnom pragu pojavio Kenanov trener karatea, držeći u rukama automatsku pušku. Dao im je sat vremena da napuste svoj dom ili će biti ubijeni.

- Moj otac je bio previše naivan da vjeruje da ga njegov sugrađanin i komšija može odvesti u logor – kaže Trebinčević.

Ovo nije samo priča o Kenanovom iskustvu sa najstrašnijim ratom u historiji BiH, već i preživjelim članovima porodice i povratku u Brčko poslije godina i godina provedenih u SAD-u.

- Još uvijek djeluje nestvarno kad mislim o tome, kao noćna mora, i očekujem da se probudim – govori Trebinčević.

Kenan i njegov brat Eldin, ispunili su želju svog oca i vratili se u Brčko, porodici i prijateljima. Ali, Kenan je imao još jedan razlog za povratak – osvetu. Imao je broj žene koja se zvala Petra. Živjela je vrata do njih i jednog dana došla je kod njih kući i odnijela njihove stvari. Jednom je čak njegovoj majci rekla, „mogla bi mi dati i tu suknju, uskoro ti neće ni trebati.“

-  Kada sam je ponovo vidio, shvatio sam da je ostarjela. Imala je oko 65 godina, i bio sam puno jači od nje – priča Trebinčević.

Kada je pogledao u oči, vidio je da ga se boji, i samo joj je rekao „niko nije zaboravio“.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android