Članak

Predstavnici službi za zapošljavanje u posjeti JU „Služba za zapošljavanje KS"

Učesnici seminara su posjetili i biroe Novo Sarajevo i Centar i u praksi se upoznali sa konceptom novog modela. Bila je to odlična prilika da kolege iz struke razgovaraju o iskustvima i zadacima koj

Primjena „Reformskog paketa u javnim Službama za zapošljavanje“  naziv je dvodnevnog seminara  koji je u srijedu počeo u hotelu Bristol, u Sarajevu, u organizaciji Švicarske ambasade i Projekta zapošljavanja mladih-Yep, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Seminaru su uz organizatore prisustvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Službe za zapošljavanje Hercegovačko neretvanskog kantona, Kantona Tuzla, Bosansko – podrinjskog kantona, Službe za zapošljavanje Srednje-bosanskog kantona, Zavoda za upošljavanje kantona 10 (Livno)  te direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta. 

Cilj  stručnog seminara je mapiranje koraka za predstojeću reformu koja će se odvijati prema modelu koji je testiran u JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ – Sarajevo

- Zadovoljstvo je vidjeti vas u ovom broju. To je najbolji znak da su Službe, prepoznale značaj reformi u BiH i iskazale interes za primjenu Reformskog paketa za koje se zalaže Projekat. Ovo je znak da se u sektoru zapošljavanja počelo nešto značajno događati - kazao je David Kramer, zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH.

Tokom održavanja seminara učesnicima su predstavljeni ključni principi „Reformskog paketa“ i elementi novog modela rada oglednih biroa Službe za zapošljavanja Kantona Sarajevo koje je prezentovao Mahir Lokvančić, rukovodilac Sektora za zapošljavanje u  Službi Kantona Sarajevo. Nove modele rada u oglednim biroima za zapošljavanje prezentirala je  i Meri Lorenčić, slovenačka ekspertica za tržište rada, koja je ujedno bila i moderator seminara .

Učesnici seminara su posjetili i biroe Novo Sarajevo i Centar i  u praksi se upoznali sa konceptom novog modela. Bila je to odlična  prilika da kolege iz struke razgovaraju o iskustvima i zadacima koji su pred njima.

Posjeta  predstavnika bosanskohercegovačkih službi za zapošljavanja JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ – Sarajevo, posebno je obradovala  domaćine, jer je ovo prvi put da se pozitivna  iskustva u radu promovišu  u našoj državi, a ne van njenih granica.

Tokom nastavka seminara učesnici će raditi na izradi Uputstva za rad i investicionim planovima kao bitnim elementima u provedbi novog modela rada.

#Biznis