Objavljeno u kategoriji Biznis na 03.06.2014 00:00:00

Američki senator pohvalio rad ministra Trhulja i bh. namjenske industrije

Članovi bh. delegacije u Vašingtonu: Nastavak saradnje za razvoj industrije

Utjecajni američki senator Jim Inhofe jučer je pohvalio rad Federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva na čijem je čelu ministar Erdal Trhulj zbog jačanja saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti namjenske industrije, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, svečanim prijemom sinoć je u Centru za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Vašingtonu otvoren drugi transatlantski ekonomski forum na kojem je uručeno priznanje SAIS Centra senatoru Inhofu.

Prijemu su prisustovali predstavnici vlade SAD, Kongresa, ambasadori akreditirani u Vašingtonu, ucesnici foruma, uključujući Muju Selimovica (MIMS), Esada Pelidiju (Energoinvest), Envera Mujezinovica (Federalno ministarstvo za energetiku, industriju i rudarstvo), Jusuf Hubjera i Muneveru Fočo iz Unix – Ginexa, kao i delegacija „Howell Machines“.

Prisutne goste u ime Centra za transatlantske odnose pozdravio je Sasa Toperić koji je senatoru Inhofu uručio prizanje.

- Uvaženi senatore Inhofe, u međunarodnim odnosima SAD, posebno na africkom kontinentu, vi ste jedan od najaktivnijih senatora koji je svojim angažmanom te stvorenim prijateljstvima značajno unaprijedio transatlantsku saradnju. Čast mi je i zadovoljstvo uručiti vam ovo priznanje u ime našeg direktora Daniela Hamiltona i cijelog rukovodstva SAIS-a - rekao je između ostalog Toperić.

Joel Starr, savjetnik senatora Inhofa i bivsi zamjenik pomožnika državnog sekretara SAD je u ime senatora istakao značaj projekta Mediteranski bazen koji zajedno sa nastojanjem vlade SAD radi na jačanju demokracije u zemljama u tranziciji na Mediteranu, jačanju ekonomske saradnje, civilnih drustava te sigurnosti regije.

On je između ostalog pohvalio i „Howell Machines“ i Federalno ministarstvo za energetiku, industriju i rudarstvo BiH na uspjesnoj saradnji te obećao punu podršku jačanju daljnje saradnje između SAD i BiH u ovoj oblasti. Prijemu je prisustovala i ambasadorica BiH u Vašingtonu, Jadranka Negodic.

Glavni organizatori i strateski partneri projekta Mediteranski bazen su Centar za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu, Američko-bosanska fondacija sa sjedištem u Sarajevu te Mediteranska razvojna inicijativa sa sjedistem u Tunisu.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android