Objavljeno u kategoriji Biznis na 24.02.2014 00:00:00

Od SIPA-e traže borbu protiv kriminala s rezanim duhanom

Gubitak u državnom budžetu od 69,2 miliona KM

Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nekoliko kompanija duhanskih proizvoda zatražila je hitnu akciju protiv ilegalne trgovine neoporezovanim rezanim duhanom. U prijavi koja je upućena SIPA-u navedeno je da je istraživanje pokazalo da je gubitak za državni budžet bio 69,2 miliona KM.  

Između ostalog duhanska industrija dalje navodi da je eksplozija ilegalnog rezanog duhana na tržištu Bosne i Hercegovine obilježila 2013. godinu. Kako do sada vladine agencije nisu ponudile procjene štete koju ovaj negativni trend uzrokuje - duhanske kompanije koje posluju u BiH angažirali su prestižnu agenciju za istraživanje tržišta “Ipsos” da napravi neovisnu, istraživačku studiju o veličini tržišta ilegalnog duhana, te gubicima koji iz toga proizilaze.

Istraživanje je provedeno u septembru 2013. godine, obuhvatalo je 1.541 domaćinstvo na području cijele zemlje (ukupno 3.983 ispitanika starijih od 18 godina), kao i posjetu 259 pijaca. Istraživanje je pokazalo da tržište neoporezovanog rezanog duhana iznosi skoro 8 posto od ukupnog tržišta duhanskih proizvoda u BiH.

Procjenjuje se da je u 2013. godini konzumirano 647 miliona cigareta napravljenih od neoporezovanog rezanog duhana, BiH je u 2013. izgubila najmanje 69,2 miliona KM kroz poreze (akcize i PDV) koji nisu plaćeni državi, od 259 pijaca na području BiH – na 64 posto se može kupiti neoporezovani rezani duhan, u prosjeku 4 prodavca ilegalnog rezanog duhana nalaze se na jednoj pijaci, u večini slučajeva, ilegalni duhan vidno je izložen na pijačnim tezgama

Rastući trend ponude, te konzumiranja ilegalnog rezanog duhana nanosi štete i onima koji su u legitimnom poslovnom lancu (od poljoprivrednika, preko proizvođača do trgovaca) – čineći finansijske gubitke značajno većim od navedenih 69,2 miliona KM.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android