Objavljeno u kategoriji Biznis na 23.02.2014 00:00:00

Investicije padaju, Vijeće ministara BiH bez odgovora

Bh. ekonomija nije primaljiva za strane investitore

Strane investicije u BiH u prošloj su godini smanjene za jednu trećinu odnosu na 2012. godinu, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH. Prema zvaničnim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u 2013. godini ukupno je investirano 283,86 miliona KM što predstavlja smanjenje za oko 34% u odnosu na ukupna ulaganja u 2012. godini.

Posebno je bio loš treći kvartal prošle godine, kada je iz inostranstva u BiH investirano samo 27 miliona maraka.

- Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa najveća ulaganja u 2013. godine su bila od strane firmi iz elektroenergetskog sektora i to u „ETF Rudnik i termoelektrana Stanari“ d.o.o. Stanari u iznosu 73,22 miliona KM, „Comsar energy RS“ u ukupnom iznosu od 62,59 miliona KM. Značajno je i ulaganje u „Al Jazeera Network"u ukupnom iznosu od 25,67 miliona KM i „Mlijekoprodukt“ d.o.o. Kozarska Dubica u iznosu od 14,5 miliona KM – navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje.

Vijeće ministara BiH je ovaj izvještaj usvojilo i donijelo samo tri štura zaključka, uključujući i onaj da se informacije „primaju k znanju“. Kada je u pitanju pad investicija, državna je vlada zaključila sljedeće:  

- Vijeće ministara će poduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti na promociji i privlačenju investicija, podršci izvozu, zapošljavanju radi poboljšanja stanja u gospodarstvu u BiH.

 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android