Objavljeno u kategoriji Biznis na 27.05.2014 00:00:00

Šest firmi radit će na procjeni šteta stambenih objekata

Saradnja dogovorena, uskoro rad na terenu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, sa saradnicima, susreo se danas s predstavnicima firmi koje su iskazale želju da pomognu povratničkoj populaciji kojoj su poplave nanijele ogromne štete.

Kako se navodi u saopćenju, predstavnici firmi iz Sarajeva, koje se bave projektovanjem infrastrukture, DIVEL d.o.o., TRASA d.o.o., IPSA INSTITUT d.o.o., TZI-inženjering d.o.o., Saraj-inženjering d.o.o. i Design & QC d.o.o. stavili su Ministarstvu na raspolaganje svoju stručnu pomoć, po dva inžinjera i tehničku opremu, kako bi hitno bilo snimljeno stanje stambenih objekata s manjim oštećenjima.

Bit će evidentirana i oštećenja putničke komunikacije i klizišta, na bazi čega će biti procijenjene štete koje mogu biti sanirane odmah, kao i predmjer potrebnih radova.   

Federalno ministarstvo je već angažovalo tri tima sastavljena od svojih inžinjera koji obavljaju ovaj posao u povratničkim sredinama Doboja i Vukosavlja. Danas  je dogovoren operativni sastanak timova Ministarstva i predstavnika ovih firmi, koji će biti održan u petak, kako bi već sljedeće sedmice mogli zajedno raditi na terenu. U ovu zajedničku saradnju, koju će koordinirati Ministarstvo, bit će uključeni i predstavnici mjesnih zajednica u kojima će biti rađeno snimanje.

Cilj zajedničke saradnje je omogućiti uslove za povratak stanovništvu koje je u kratkom periodu dva puta bilo primorano napustiti svoje domove. Vođeni humanitarnim razlozima, predstavnici firmi su na današnjem sastanku naglasili da sami snose sve troškove planiranog posla, navodi se u saopćenju.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android