Objavljeno u kategoriji Biznis na 26.05.2014 00:00:00

Međunarodna konferencija o ekonomskoj diplomatiji u Sarajevu

Učešće će uzeti predstavnici ministarstava, institucija, komora i preduzeća koja imaju rezultate na međunarodnom tržištu

Međunarodni centar za promociju preduzeća (ICPE), u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Ministarstvo vanjski poslova Slovenije od 2. do 3. juna ove godine organizira 3. međunarodnu konferenciju pod nazivom “Ekonomska diplomatija i internacionalizacija”, saopštili su iz VTK BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Cilj organiziranja ove Konferencije je prezentacija temeljnih karakteristika ekonomske diplomatije u globalnoj ekonomiji, postojanje neophodnih uvjeta za uspješno obavljanje ekonomske diplomatije, definiranje zajedničkih strateških ciljeva i strateška uvezanost aktivnosti svih relevantnih vladinih i nevladinih institucija.

- Ovo je izvrsna prilika da se na jednom mjestu susretnu oni kojima je zadaća podrška i promocija preduzetništva, unapređenje međunarodne ekonomske saradnje i onih kojima je ta podrška neophodna – saopštili su iz VTK BiH.

Na ovogodišnjoj Konferenciji će, pored diplomata, učešće uzeti predstavnici ministarstava, institucija, komora i preduzeća koja imaju rezultate na međunarodnom tržištu. Između ostalih, svoje učešće potvrdio je i Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH.

Poseban akcenat bit će stavljen na prezentiranje iskustava u obavljanju ekonomske diplomatije, prezentaciju uspješnih iskustava zemalja koje ulažu u ekonomsku diplomatiju i aktivnih stranih organizacija koje pružaju podršku razvoju privrede BiH te preduzeća koja će prezentirati strategije nastupa na stranim tržištima, prenosi Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android