Objavljeno u kategoriji Biznis na 26.05.2014 00:00:00

Svjetska banka: Region se prije poplava počeo ekonomski stabilizirati

Sjedište Svjetske banke: Novi izvještaj o ekonomskim kretanjima

Ekonomija jugoistočne Evrope se počela oporavljati od recesije iz 2012., uz prosječan rast od 2,2 procenta u 2013., prema najnovijem Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za jugoistočnu Evropu (SEE RER), saopćeno je, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Izvještaj navodi projekcije, da će regija u narednom periodu rasti po stopi od 1,9 procenata u 2014. i 2,6 procenata u 2015., zahvaljujući vanjskoj potražnji koja je u porastu, ali značajni izazovi zasjenjuju te izglede uključujći i očekivani uticaj nedavnih poplava u regionu.  

- Velike poplave, naročito u Bosni i Hercegovini i Srbiji, do kojih je došlo sredinom maja, kao posljedica padavina bez presedana, su dovele do humanitarne krize, uz desetine mrtvih, milione raseljenih, i onih koji su ostali bez pristupa pitkoj vodi ili električnoj energiji. Kuće, usjevi i stoka, su izgubljeni a glavne transportne veze su prekinute. Poplave će sigurno imati negativan uticaj na rast u 2014., iako je još uvijek prerano da bi se puni uticaj mogao izmjeriti. Pokreću se procjene šteta i potreba rekonstrukcije, dok se nastavlja inicijalni program pomoći - navedeno je iz Svjetske banke.   

U 2013. svaka od šest zemalja jugoistočne Evrope zabilježila je pozitivne stope rasta, uz rast od 3 ili više procenata na Kosovu, u BJR Makedoniji i Crnoj Gori. U svim zemljama su dobra poljoprivredna godina i rast industrijske proizvodnje doprinijeli ekonomskim aktivnostima u regiji.

- Jugoistočna Evropa se u 2013. počela oporavljati od recesije - rekla je Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za jugoistočnu Evropu.

- Ekonomski rast je bio moguć zahvaljujući povećanoj potražnji zemalja s visokim prihodom, naročito zemalja Evropske Unije (EU),  za izvozom iz regije. Devastirajuće poplave sredinom maja su humanitarana katastrofa za nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, i uticaće na ekonomski oporavak za nekoliko narednih godina na način koji još uvijek treba u potpunosti procjeniti - navela je. Domaća potražnja u regiji je smanjena u 2013. godini.

- Potičemo zemlje zapadnog Balkana da se preorjentišu sa rasta vođenog domaćom potražnjom, na rast vođen izvozom, što će regiji omogućiti veću integraciju u evropska i svjetska tržišta. Uz oporavak u toku, sada je vrijeme da se fokusira na stvaranje investicione klime pogodne za rast vođen izvozom i jačanje povezanosti - istakla je. 

Domaća potražnja je dalje suzbijena smanjenjenjem priliva doznaka u regiju u 2013., odražavajući još uvijek spor ekonomski oporavak i preovladavanje velike nezaposlenosti u zemljama EU. Uz malo novih radnih mjesta, pad priliva doznaka i ograničeno kreditiranje privrede, prihodi domaćinstava i profiti firmi nisu bili u stanju potaći domaću potrošnju ili investicije u regiji. saopćeno je .

Sveukupno, iako je oporavak doveo do rasta, zemlje u regiji su ostvarile ograničen uspjeh na pretvaranju tog ekonomskog  oporavka u otvaranje radnih mjesta. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android