Članak

Mural za legende Čelika: Sedam velikih za Zeničane

Proteklih nekoliko dana vrijedni Zeničani su radili na izradi murala posvećenom legendama NK Čelik. Mural je danas završen, a na njemu se nalazi sedam legendi koje su obiležile ovaj klub: Mujo Mujkić

Proteklih nekoliko dana vrijedni Zeničani su radili na izradi murala posvećenom legendama NK Čelik.  Mural je danas završen, a na njemu se nalazi sedam legendi koje su obiležile ovaj klub: Mujo Mujkić, Josip Lalić, Alojzo Renić, Fadil Talić, Mehmed Buza, Jasmin Hajduk i Senad Brkić, javlja reporter novinske agencije Patria.

Prvi Čelikovac na muralu je Mujo Mujkić. U klubu je bio od osnivanja i proveo pet godina. Nakon igračke karijere ostako je u Čeliku kao pomoćni trener. Josip Lalić je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih igrača kluba iz Zenice, ime koje će izazvati asocijaciju i poštovanje na bilo koji pomen kluba širom prostora bivše Jugoslavije. Igrao je kao vezni ofanzivni, a u Čeliku je proveo sedam godina.

Alojzo Renić vjerni Čelikovac koji je prošao sve pozicije u klubu. Bio je igrač, pomoćni trener, šef stručnog štaba i direktor kluba. U Čelik je došao 1965. god. gdje je igrao do 1974. god, osim kratke epizode u NK Dinamo Zagreb u jesenjoj polusezoni 1971/72.

Fadil Talić je jedan od onih igrača koji je cijelu profesionalnu igračku karijeru proveo u jednom klubu. Rođeni Zeničanin, omladinsku karijeru počeo je u NK Borac Tetovo a crno-crveni dres nosio je punih 12 godina između 1965. i 1977. god. gdje je postao klupski kapiten ali i rekorder sa najviše zvaničnih nastupa za naš klub koji ni do danas nije oboren.

Mehmed "Majstor" Buza je jedan od naših najvećih igrača, ime poznato na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Jasmin Hajduk je ime bivšeg igrača i trenera našeg kluba koji je obilježio 1970-te, 80-te i 90-te u našem klubu.

Posljednji Čelikovac na muralu, ali ništa manje bitan, je njegova poznata "devetka" u nezavisnoj Bosni i Hercegovini - Senad Brkić. Upamćen po karakterističnom prodoru i skok igri, Brkić je jedini A reprezentativac na muralu koji je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao 7 utakmica i postigao 1 gol.

Podsjećamo, NGG ZaČelik uz podršku navijačke grupe Robijaši pokrenula je inicijativu promjene statuta slavnog klupa NK Čelik. Prijedlog novog statuta se temelji na principu „jedan član – jedan glas".

#Sport