Članak

Izetbegović: Presude Ustavnog suda BiH provest će se kad tad

Izetbegović ne misili da će vlasti u RS provesti presudu u roku od šest mjeseci, ali prije ili kasnije će te odluke biti provedene. Otići će, kaže, garntiture političara, presude ostaju.

Odluka Ustavnog suda BiH može doprinijeti destablizaciji odnosa u BiH, ali mi ne možemo odustati od ispravljanja nepravde. Mi ćemo nastaviti to raditi uz sve rizike – rekao je danas na konferenciji za novinare bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, komentarišući Odluku Ustavnog suda BiH da Dan Republike Srpske 9. januar nije u skladu sa Ustavom BiH.

- Pozdravljam odluku Ustavnog suda BiH, smatram da je bilo bolje da je donesena i ranije. Jer,  apelaciju da zakon o praznicima u RS nije u skladu sa Ustavom BiH uputio sam skoro prije tri godine – rekao je Izetbegović.

Izetbegović ne misli da će vlasti u RS provesti presudu Suda u roku od šest mjeseci, kako je naloženo, jer nije provedeno ni 60 drugih presuda, ali prije ili kasnije, kaže on, te odluke će biti provedene. Otići će, rekao je, garniture političara, ali presude ostaju.

- Bosna i Hercegovina je i srpska, i hrvatska, i bošnjačka i svih građana koji u njoj žive. Svaki njen entitet, uključujući i RS, je i srpski i bošnjački i hrvatski i svih njenih građana koji u tom entitetu žive. A, to je potvrdila i ova presuda.

Zbog toga me čudi tako emotivna reakcija političara iz RS, koji tvrde da se presudom šteti RS, da se ide ka ukidanju RS, da ja ne prihvatam RS, da ja radim protiv interesa ovog entiteta. Ništa od toga nije tačno.

Svaki korak ka jednakosti ljudi u tom entitetu, provedba konvencija, Ustava, samo može stabilizirati ovaj entitet i učiniti ga boljim. Ja lično prihvatam Republiku Srpsku, kao što prihvatam sve što je u Dejtonu prihvaćeno i potpisano, i ne radim protiv interesa ovog entiteta.

Niz investicija koji je ušao u RS, otvaranje radnih mjesta, su direktno posljedica onoga što sam ja radio. Naprimjer, fabrika za proizvodnju hrane koja će zaposliti 300 ljudi, u Doboju, i par hiljada kooperanata, izvoz mesa u Tursku od čega dvije trećine dolazi iz RS, kredit koji je turska strana odobrila... sve je to direktno posljedica mog rada i meni je drago da sam mogao doprinijeti stabilizaciji prilika u RS.

Ali, Republiku Srpsku treba da prihvate svi njeni građani, da je osjećaju kao svoju, da to ne budu samo Srbi. Uostalom, uvjeren sam da dio Srba u RS smatra da nije dobro ignorisati osjećaje i prava drugih.

Pozivam vlasti u RS da provedu presudu Suda, da odrede datum praznovanja prihvatljiv svima, i pozivam sve nas u BiH da ispravimo sve diskriminatorske odredbe, da to učinimo u parlamentima, a ne na sudovima, da ukinemo sve što diskriminara, što vrijeđa... Pozivam na smirenje i međusobno uvažavanje, i na kraju krajeva na okretanje aktuelnim temama koje znače boljitak svih građana u BiH – poručio je Izetbegović.

On je dodao da bi uvijek podnio apelaciju kojom se ispravljaju nepravde protiv bilo koga u BiH. Pozvao je da se ukaže na nepravilnosti u FBiH i rekao da će se lično zalagati da se greške isprave. 

Na pitanje novinara koji datum on predalaže kao Dan Republike Srpske, Izetbegović je rekao da to može biti bilo koji datum koji ne vrijeđa nesrbe u RS, te da to, što se njega tiče, može biti i dan potpisivanja Dejtona, kada je RS i priznata, piše Patria.  

#Izbori